Участва ли тайно просветният министър Красимир Вълчев в румънски сериал? Ученици от втори клас в СУ "Трайко Симеонов" в Шумен припознаха във внезапно влезлия в класната им стая министър Вълчев румънската кинозвезда Адриан Нартеа. "Деца, знаете ли кой е този господин?" - попита директорката на училището в желанието си да разведри обстановката. След кратка неловка пауза едно от децата изстреля" "Адриан" и развесели самия министър. Адриан Нартеа изпълнява главната роля в сериала "Влад", който в момента върви по родна телевизия и видимо е популярен и сред учениците.

Министър Красимир Вълчев пристигна в Шумен за откриването на два центъра за STEM обучение в СУ "Йоан Екзарх Български" и в СУ "Трайко Симеонов". Центровете фокусират на едно място философията за съчетаване наука, технология инженерство и математика. "Факт е, че когато учениците са в модерна среда, мотивацията им за учене е по-висока. В днешно време те учат от електронни устройства. Това не са просто модерни кабинети, а цял модел на учене." - коментира министърът при откриването на проекта в СУ "Йоан Екзарх Български", кръстен "Утреландия". 

Влад замени турските мачовци. Новият сапунен сексимвол – румънец СНИМКИ

"Това е най-голямото предизвикателство за нас учителите. Да можем да проявяваме инициативност, проактивност и най-вече отговорност да харчим парите ефективно и целеполагащо, да оправдаваме това, което наричаме "наливане на пари в образованието". Този STEM център е съчетан с още една програма "Библиотеката като образователна среда". Тук се опитваме да съчетаваме науките за духа и науките за природата, така, че децата да бъдат образовани и достойни за своето време." - коментира при откриването на "Утреландия" директорката на СУ "Йоан Екзарх Български" Валентина Тодорова.

"Вложени са много усилия, материалната база е прекрасна, поздравления за кмета на община Шумен, който е реализирал успешните проекти, но поздравления също така и за училищните ръководства и училищните екипи. Това, което видях е много креативност, иновативност, желание да направят нещата по различен начин. Това е начинът да мотивираме децата да бъдат в училище, да учат, а също така да мотивираме и интереса им да учат математика и физика в STEM центровете. Прекрасни центрове са направили, разширили са ги и към изкуствата, виждам че полагат усилия по отношения на безопасността на движението по пътищата, една много важна политика, на която залагаме през последните години. Видях и политики за здравословно хранене, много силен акцент върху спорта.".

В "Трайко Симеонов" министър Красимир Вълчев връчи символично постоянния трудов договор на Светослав Маджаров. Маджаров е млад учител, който първо опитал сам и със семейството си да работи в чужбина, пише "Монитор".

За ваканциите

Пролетните ваканции за учениците вероятно ще бъдат две: от 3 до 11 април и от 29 април до 9 май, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев от Шумен, където официално откри нови СТЕМ центрове за иновативно обучение в две училища.

По думите му, според предложението, което все още не е окончателно одобрено, има предимства: „Имаме две ваканции, една по-кратка и една по-дълга от 11 дни, което е повече от планираната пролетна ваканция. Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни в другия случай, ако останат разпокъсани дните между майските празници, недостатъка, поне аргументите, които чуваме като недостатък са, че сега взимаме решението“, предава бТВ.

Министър Вълчев каза още, че предстои окончателно обсъждане на предложението за пролетните ваканции.

Той подчерта още, че няма да има промени в образователния материал, тъй като няма тематично изоставане за дванайсетокласниците, които ще завършат средното си образование през тази година и ще се явят на матури.

Ще има ли пролетна ваканция за учениците и кога? Готвят промяна!