Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, заедно с учителите, обясни министърът на образованието акад. Николай Денков, който вчера обаяви, че ще предложи допълнителни почивни дни между двата срока на учебната година - в седмицата от 31 януари до 4 февруари.

Николай Денков ще подпише заповед за удължаване на междусрочната ваканция

По този начин учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни и ще се върнат в клас на 7 февруари. Предложението ще бъде обсъдено на отраслов съвет в петък.

Припомняме ви, че редица неправителствени организации и директори на училища настояха преди дни за по-дълга междусрочна ваканция с оглед високия брой заболели ученици и учители, което пречи на образователния процес.

Умират учители! Учениците от гимназиален етап да минат онлайн

"Моите съображения са свързани изключително с учениците и учителите. Здравните мерки се вземат от Здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано - ще го направи", уточни той пред Нова тв.

Акад. Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра. Затова се акцентира на локалния подход.

"Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици - средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%", каза министърът.

"Няма никаква причина да затваряме на национално ниво, каквото и да е било в момента. И да повтаряме грешките от миналата година, когато училища без нито един заразен учител и ученик бяха затваряни, защото на други места има проблеми", категоричен бе вчера Денков, но ситуацията с ковид разпространението както виждаме е супер динамична и всеки ден расте броят на новозаразените, а сред тях за жалост има и много деца.

Новозаразените преминаха 11 000 души, 24,3% от пробите са положителни