Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заедно с външния министър и новоизбран народен представител от 13-ти МИР-Пазарджик Екатерина Захариева откриха новата сграда на училище „ Д-р Петър Берон“ във велинградското село Бирково. Училището в Биркова, община Велинград, е основано през 1924 година, но досега се намираше в преместваема барака.

Въпреки ужасните условия досега, децата винаги са били много активни и ученолюбиви - класираха се за областни кръгове на олимпиади, а много от тях завършиха и престижни университети.

Днес благодарение на отпуснатите целеви средства от правителството те ще учат в новопостроена сграда с напълно оборудвани кабинети, а учениците ще общуват с учителите чрез мобилно приложение, а задачите в клас ще получават с QR код, сподели Екатерина Захариева.

Правителството отпусна сумата от 1,7 млн.лв. за цялостното изграждане на нова сграда на училище“ Д-р Петър Берон“ в село Биркова. В него се обучават и възпитават 250 деца от общо 9 населени места в района, а м.г. на гости в училището за 24 май беше и премиерът Бойко Борисов.

Вълчев обясни, че към този момент не се налага преструктуриране на материала и удължаване на учебната година.

„Стартирахме едно от най-добрите електронни обучения. Ако има заразени деца или преподаватели ще бъде налагана карантина на цялата паралелка. Силно се надявам следващата учебна година да започне присъствено”, заяви Вълчев.