Процентът ваксинирани учители у нас остава нисък, мотивацията на преподавателите да се имунизират също. Най-често преподавателите отказват заради придружаващи, хронични и други заболявания или страх от алергични реакции.

Други изчакват новата учебна година или вече са преболедували. Трети споделят, че личните им лекари са ги съветвали да не се ваксинират, посочват от МОН.

Преподавателите не ги блазни и да променят решението си след обявения бонус от 2 дни допълнителен отпуск.

Бонус отпуск ще получат ваксинираните учители. Колко дни?

Към 5 юли сочи, че едва в 4% от училищата над 70% от персоналът е имунизиран. В детските градини този дял е 3%. Почти 50% от директорите са ваксинирани.

Затова Регионалните управления на образованието започнаха активната информационна кампания за ваксиниране в системата, която миналата седмица обяви МОН. До момента по нея са проведени 19 регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. В някои райони активно участват и представители на РЗИ.

Междувременно идеята преподавателите да получат допълнителните дни отпуск, ако си поставят ваксина, също не среща голямо одобрение. Решението бе взето на Отраслов съвет, а от вчера председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пусна клип, с който апелира колегите си да последват примера є и да се имунизират. Видеопослание изпрати и проф. Георги Момеков от МУ - София.

На този фон в Пиринско например, само 23% от учителите са имунизирани. Повечето не желаят да си поставят ваксина, а има и доста голям брой преподаватели, които са преболедували. Над 90% смятат, че бонусът от допълнителни дни не е стимул, за да изберат да се ваксинират - това било лично решение.

"Около 30% от учителите в Шуменско са имунизирани, ще обсъждаме как да повишим интереса към ваксинацията", коментира пред "Труд" Юлиян Тодоров, временно изпълняващ длъжността началник на РУО-Шумен.

Масово местните педагози споделят, че имат право на дълги ваканции и два дни бонус към тях не биха мотивирали много хора.

В Габрово, Сливен, Монтана, Враца, Перник и София няма нито едно училище с над 70% ваксинирани педагогически и непедагогически специалисти, сочат още данните на МОН.

В Кюстендил, Силистра, Сливен, Търговище, Монтана, Благоевград, Пловдив, Враца, Перник, Хасково и Ямбол няма нито една детска градина с над 70% ваксинирани.