Зрелостниците от професионалните паралелки могат да положат втората задължителна матурата чрез защита на дипломен проект, ако се явяват на изпит за придобиване на трета степен професионална квалификация. Това е възможно с промените в Наредба №1 за организацията и провеждането на изпитите за придобиване на професионална квалификация, които са обнародвани в „Държавен вестник“ на 3 декември.

Защитата на проекта ще се бъде в две части – теоретична и практична. В рамките на теоретичната част на изпита за трета степен ученикът устно ще представя разработения дипломен проект и ще отговоря на поставените от изпитната комисия въпроси. Изложението може да се съпътства от демонстрация на елементи от дипломния проект. Практическата част на изпита може да бъде демонстрация на определена практическа задача от дипломния проект.

Темите на проектите предварително ще се утвърждават от директора на училището най-късно пет месеца преди началото на изпитната сесия.

Индивидуалното задание по конкретна тема за всеки ученик ще се възлага от ръководител консултант, който е учител по професионална подготовка. Сред техните задълженията са да предоставят на зрелостниците информация за необходимата литература, материали, каталози, справочници, технически и други данни, да контролират изпълнението на проекта и да правят препоръки. Предвидени са до четири консултации с всеки ученик.

Ученикът предава дипломния си проект не по-късно от 20 дни преди първата от определените дати за изпита. Първата изпитна сесия е май-юни. Тогава дипломният проект се рецензира от един рецензент. Рецензенти могат да бъдат учители по професионална подготовка, представители на работодатели, на висши училища, а за учениците в обучение чрез работа (дуална система на обучение) - наставници от предприятието, в което ученикът провежда практическото обучение в реална работна среда. Ако зрелостникът получи слаба оценка, за следващата сесия може да напише изцяло нов проекти или да коригира сегашния.