От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда. Не всички деца обаче имат нужните устройства, за да участват в уроците, признават от просветното министерство. През миналата учебна година техният брой е бил близо 40 хиляди. На този фон социалната изолация на подрастващите крие рискове, твърдят психолозите. Какви са те и как да предпазим децата – отговорът търсим в следващия репортаж.

Ресторантите, фитнес центровете и моловете затвориха. От понеделник учениците от 1 до 12 клас ще учат дистанционно. Според психиатъра д-р Веселин Герев това крие рискове за тяхното здраве.

 

Родители и учители са разделени в мнението си дали е необходимо дистанционно обучение точно сега.

Властите от своя страна са категорични, че спирането на учениците от училище, може да доведе до намаляване на броя заболели от Ковид-19 и облекчаване на здравната ни система.

Освен учениците, от дългата изолация вкъщи страдат и малките деца. На този етап детските градини остават затворени поне до 21 декември.

Психиатрите казват, че в ситуацията на частично затваряне на държавата, стресът и страхът са лош съветник и затова не трябва да си ги причиняваме.