Както вече стана ясно, ако дете не може да се яви на изпита за Национално външно оценяване по здравословни причини, не може да разчита и на резервна дата.

Проблемът за поправителна дата на НВО след седми клас взема връх - всъщност такава резервна дата няма, което е сериозен проблем, както за учениците, така и за родителите им. При счупена ръка ученикът трябва да е в самостоятелна стая с учител-консултант - категорични са от МОН. Само и само да се явят на изпита, заразени с коронавирус и техни контактни също са в различни помещения.

Дете със счупени ръце се явява на НВО, защото законът не разрешва другояче

Няма втора дата за полагане на изпита - шокиращо но факт, а причината - трябва да има равни условия за всички деца, с един и същ изпитен материал.

"Определяне на допълнителни дати за изпити или провеждане на изпити онлайн биха били дискриминационни спрямо огромния брой останали ученици, които се явяват на изпитите по нормативно определените правила", обясняват от МОН, като допълват, че за кандидатстване могат да се използват оценките от свидетелството за основно образование. Към тях обаче се прибавят точките от матурата, които в случая ще са 0.

Дани е едно пораснало момче, седмокласник в България. Той преминава през учебния материал за 5 и 6 клас основно онлайн, все пак са пандемични времена и от МОН се грижат за здравето на учениците. Дани иска да учи в Природоматематическата гимназия в своя град, но задачите по математика му стават все по – трудни и той ясно съзнава, че има проблем. Сам открива учител по математика и уговаря уроците си два пъти седмично. Два пъти в седмицата от септември до май запълва пропуски по математика и почти всеки ден упорито решава задачи, пише Пламена Цвяткова, която е сестра на Дани.

"Наближават заветните дати за НВО, първо е изпитът по БЕЛ. Още със закуската нашият седмокласник не се чувства добре – боли го стомах, гади му се. От стреса може би? Явява се на изпита, но и след него се чувства зле. Ляга да поспи, претоварен е, ще мине. Вечерта вдига температура – не е от стрес. На следващия ден следват посещение при личен лекар, изследвания, консулт с хирург. Дани е опериран в късния следобед от остър апендицит и не, операцията не може да почака до следващия ден на обед, когато ще приключи изпитът по математика. Дани ще има 0 точки, нула. Не защото не знае, не защото не се е справил, а защото шансът и МОН не са на негова страна.", споделя още Цвяткова в социалните мрежи.

- Честно ли е?, пита Дани.

В коментарите под публикацията се включва и Румяна Димова, която споделя за идентичен случай: "Същото се случи и с моя син преди доста години. За да кандидатства след седми клас се наложи да го закараме на изпит, няколко дни след операция от апендицит с усложнения. Нямаше никакъв друг вариант. Пуснаха ни от болницата само за няколко часа, защото детето плачеше...иска да ходи на изпит. Явно и до днес няма никаква промяна."

За разлика от учениците в 7. клас, за тези от 12. клас има друга дата през август.

Седмокласниците нямат резервна дата за изпит при здравословни проблеми

 

Снимка: Мама Нинжда / Facebook