Полицаи ще охраняват всяко училище в Пловдив за първия учебен ден. Предвидени са и органи на реда, които да са цивилни.

„Изпратени са 45 уведомителни или така наречените сигнални писма до общините. В тях се уведомяват за нередности, касаещи липсата на пътни знаци, маркировки, преградни мантинели и огради. Да са възстановени уличните лампи, за да се осигури безопасността на децата и техните родители. 16 от тези писма са изпратени към кметовете на Общини в областта. Проведени са 119 срещи с ръководители на учебни заведения, за да се уточнят детайлите по събитията утре и последващите действия. Обърнали сме внимание и на действията на представителите на охранителните фирми в учебните заведения. Препоръката ни бе да се засили действието по контрол, не само на входно – изходните артерии, но и в дворните участъци и по коридорите. Да бъдат ангажирани и с помощ при пресичане на малките деца”, заяви директорът на Охранителна полиция – комисар Костадин Костадинов.

По пътищата в града ще има засилено присъствие, особено около учебните заведения. От утре дори започва специализирана полицейска операция „Да пазим децата на пътя”.

„Ще се следи както за скорост и употреба на алкохол,така и за поставяне на обезопасителни колани и детски столчета. Ще бъдем безкомпромисни. За бъдеще – всеки ден патрулни екипи ще обикалят около учебните заведения”, допълни Костов.

Припомняме, че тази година първокласниците в Пловдив ще са малко повече.

"С 5 % се е увеличил броят на децата в първи клас и те наброяват малко над 3100", съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов.

Според него учебната година в Пловдив ще започне присъствено, при спазване на всички противоепидемични мерки, а ситуацията е спокойна. "Всяко училище има автономията да взима решение за конкретни мерки, които да въвежда", допълни Стефан Стоянов.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще открие новата учебна година в ОУ "Димитър Талев". Тържеството утре ще започне в 8:30 ч. На събитието ще присъства и районният кмет Костадин Язов.