Комисията за защита от дискриминация са постъпили сигнали срещу системата за прием на първокласници в общинските училища в столицата. Това съобщиха от ведомството. Основно оплакванията на родителите на кандидат-първолаци засягат водещия критерий за уседналост.

Има сигнал от майка, която живее 29 години на даден постоянен адрес и покрива критерия за първа група - необходима уседналост от 3 години, но детето на жалбоподателката е вън от класирането, защото е изпреварено от деца по второстепенен критерий, посочват от КЗД. Родителите на малчугани, некласирани в желаните училища, са решили да пускат жалби в Комисията за защита от дискриминация, но е имало пропуски в подаването на сигналите, което пък ще забави провеждането на самата процедура, обясниха още експертите от КЗД.

Досега оплакванията, свързани с приема на първолаци, са пет, но се очаква техният брой да нарасне, обясниха още от комисията. „Инициативните документи с оплакванията, подадени до момента, не съдържат всички реквизити, които са необходими за образуване на производство. За тях са изготвени писма до подателите за отстраняване на нередовности, за да може да бъде образувано производство“, уточниха от комисията за Монитор.

В оплакване на друг родител пък се казва, че адресът, на който живее семейството, не фигурира в документа за прилежащите райони на общинските училища и детето остава винаги извън класиранията. Други оплаквания пък касаели процедурата по генериране на случайни числа или така наречения жребий при кандидатстването. Тя се прилага, когато броят на кандидатстващите деца, отговарящи на еднакви условия, е по-голям от броя на свободните места. За тази процедура жалбоподателка казва, че й е омръзнало децата да бъдат делени на такива със и без късмет. На този етап преобладаващият признак в оплакванията е лично положение, обясняват експертите от КЗД.

Два дни преди онлайн системата за подаване на кандидатури за прием в първи клас да затвори, от Столична община обявиха промени за начина на кандидатстване. Това допълнително създаде напрежение сред родителите на първолаци и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Там майки и татковци на кандидат-ученици се заканиха да подават жалби в КЗД и да търсят правата си в съда.

Повод за гнева им стана появилият се на сайта на системата алгоритъм за класиране и записване на ученици в първи клас. В него се посочва, че децата могат да участват във второ и следващо класиране, в случай че не са приети на първо класиране или родителите не го запишат в училището, където е класирано в определения срок за записване. Това противоречи с първоначалните обяснения на СО и предизвика недоволство у родителите, че се сменят критерии в последния момент.

В случай че Комисията за защита от дискриминация се произнесе в полза на родителите и се установи признак на дискриминация, то приемът не може да се нулира, защото такова решение не е в компетенциите на КЗД, обясниха още оттам. Родителите обаче могат да ползват становището на комисията при евентуални съдебни дела.