Близо 1500 родители и учители от различни населени места в България участваха в анкетата "Трябва ли да има промяна в националното външно оценяване за 4-и, 7-и и 10-и клас тази година".

Анкетата е направена във Facebook страницата на Асоциацията "Родители", съобщават от организацията.

От участвалите в анкетата 1464 родители и учители - 33,3 на сто са на мнение да не се провежда национално външно оценяване през тази година, а 24,3 на сто - да го има само за 7-и клас, но с облекчен материал.

Общо 19 на сто от анкетираните са на мнение, че националното външно оценяване за 4-и, 7-и и 10-и клас трябва да е с облекчен материал.

Според 14,4 на сто от участниците в анкетата националното външно оценяване за 7-и клас трябва да се проведе в обичайния обем и формат, а за 4-и и 10-и клас да се отмени.

От Асоциация "Родители" заявяват, че продължават да повдигат темата за националното външно оценяване - за обсъждане и взимане на решение от Министерството на образованието и науката, нещо, за което настоява и омбудсманът Диана Ковачева.

За момента обаче от МОН настояват, че няма причина НВО-тата да не се проведат, нямало и причина материалът за тях да бъде редуциран.

Омбудсманът: Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени

Родители и омбудсман настояват: По-малко материал за матурите!