Родители на седмокласници от столичното 12 СУ „Цар Иван Асен ІІ” твърдят, че учителка по български език и литература системно обижда децата, като ги нарича „глупаци, тъпаци, малоумници и нещастници”. В пристъп на ярост въпросната учителка дори си е позволила да удари дете, твърди неговата майка.

Като доказателство родителите предоставиха аудиозаписи. Въпреки многото им разговори с директорката, въпросната учителка продължава да преподава. От Регионалния инспекторат по образованието също са установили проблеми в поведението на учителката, както и изоставане в учебния процес.

„Изчезвай! Не ме бийте! Отивай в малкия салон”. Записът е от час по български в седми клас. Гласът, който се чува, е на учителката Маргарита Василева. Родители твърдят, че тя удря ученик.

Учителка наби цял клас и попадна на ВИДЕО

„Предавали са си учебниците в края на миналата година. Не знам какво е провокирало нейното поведение, но тя го е ударила няколко пъти по гърба, след което го е изпратила да си връща учебниците в малкия салон. Много ученици от класа са потвърдили, че детето е удряно”, разказа за Нова Марина Николова - майка на седмокласничка.

„Доколкото знам, няколко пъти тя е посягала на въпросното дете. То се е оплаквало. Родители са сметнали, че то, може би си измисля, може би, че преувеличава”, добавя Николова.

След като чуват записа, родителите на момчето настояват да видят кадрите от камерите в класната стая. „Където всъщност няма звук, те имат само картина. Но под картината биха се видели ударите, но се оказва, че записите от този ден, не съществуват. Ръководството е казало, че точно в този ден камерата не е записвала”, каза още майката на седмокласничка.

Директорката помни, че учителката си е изпуснала нервите, но не помни дали е ударила ученик. „Според нас колегата удря по масата. Да, не е педагогичен подход по този начин да се обира вниманието на децата, но понякога се случва. Честно казано,  не знам как ще го приемете, нямам спомен. Има случаи, в които камерите не работят. Гледахме камерите и не можахме да установим нищо, но дали беше, защото точният ден и час не можа да се установи, сега не мога да ви кажа”, заяви директорът на 12 СУ Вера Захариева.

След инцидента детето, чиито родители твърдят, че е бито от учителката, е преместено в друго училище. Освен че си изпуска нервите, преподавателката по български си позволявала и да обижда учениците, твърдят родители. „Кои сте вие? Питам, кои сте вие, че да коментирате мои реплики? Глупаци, тотални глупаци сте вие”, се чува от аудиозапис.

Учителка си изпусна нервите, прати 5-годишно дете в "Пирогов"

„Обидите са всеки ден, че са нещастници, неинтелигентни, глупаци. Това е проблемът, че тази жена непрекъснато крещи и обижда децата”, коментира Ели Манолова - майка на седмокласник.

„Глупаци, тъпаци. Моят син има епитет. Той е неблагодарник. Всяко дете си има епитет”, допълва Росица Цветанова.  

„Ще ми претендират те за шестици. Интриганти такива, глупави. Защо си отворихте вие устата да коментирате навън. Имате ли малко ум в тая глупава глава?”, се чува още от аудиозапис.

Крясъците и обидите родителите чуват за първи път по време на пандемията, когато децата учат онлайн. „Лично аз съм чувала, когато съм била вкъщи, изключително обидни думи с повишаване на тон, което отнема 30 минути от учебния процес, който е 40 минути. „Неблагодарници, глупаци”, твърди Цветанова.

Обвиняват учителка за самоубилото се дете във Враца