Училищата в страната са готови и дезинфекцирани, за да посрещнат от днес част от учениците си, след като много от стаите бяха използвани за изборите на 4-ти април, съобщиха от МОН.

Според заповедта на здравния министър от днес присъствено в училище се връщат най-малките ученици от 1-и до 4-ти клас. С тях ще учат и децата от 7-и, 8-и и 10-и клас за срок от две седмици.

От 26 март на чиновете ще седнат  5-и, 9-и и 12-и клас. Според предварителните разчети последни компютрите ще оставят учениците от 6-и и 11-и клас. Сочената за тях дата е 17-и май.

Засега епидемичната обстановка е обявена до края на април, ако бъде удължена, вероятно и ротацията на класовете ще продължи.

Връщането в клас става въпреки декларацията на родители и учетели, които преди дни писаха на премиера и здравния министър, че реалността е коренно различна от желанието ни да се върнем към сравнително нормален начин на живот.

В писмото си те пресметнаха, че България е на 4-то място в света по брой смъртни случаи на глава от населението за двуседмичен период. Над нас в класацията са Чешката Република, Босна и Херцеговина и Унгария.

"В сравнение с точно преди 1 година, когато бяха наложени навременни и строги противоепидемични мерки, а България беше сред най-добре справящите се държави в ЕС", пише още в декларацията им.

За тях е тревожен и броят на новозаразените деца и медици. За последния месец броят заразени деца (0-19) се е увеличил от 8745 на 11 940 като това представлява увеличение от 36,54% при липса на активно тестване в училищата.

Броят заразени медици пък се е увеличил от 10 211 на 11 781, което представлява увеличение  от 15,38%, като значителна част от това съсловие е ваксинирана или преболедувала.

Те настояха, че липсва последователност в действията за овладяване на епидемичната обстановка. В заключението си учители и родители подчертаха, че икономика се възстановява, но тя се движи от живите.

Учители и родители скочиха: Вирусът е извън контрол, а искате децата в клас?