Учениците от седми клас ще бъдат единственият випуск, който ще учи онлайн в основните училища от 10-и май.

В тях ще могат да се обучават шест от седемте випуска, след като 6-и и 11 клас се връщат седмица по-рано от предварително предвиденото. От следващата присъствено в училище ще бъдат по пет випуска от прогимназиален и гимназиален етап едновременно.

Връщат някои ученици по-рано в клас! Вижте кои

От понеделник според графика за ротация в училище са учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас. В основните училища на място учат всички ученици от 1-и до 4-и клас, слез като към тях се присъединят и шестокласниците, то онлайн обучението ще продължи само за седмокласниците.

Школата от 1-и до 12-и клас също ще се оживят отново. В тях ще учат повече от 2/3 от учениците – 9 випуска. В гимназии ще е малко по-спокойно, тъй като при тях на място продължават само 3 випуска.

И при следващото завъртане на ротацията в основните училища ще има само по един випуск в дистанционно обучение. От 17 май до 4 юни в клас ще бъдат начален етап и учениците от 6-и 7-и клас. От големите ученици на чина ще бъдат гимназистите от 8-и, 10-и и 11-и клас.

Присъствено ще продължат да учат и учениците от начален етап, както и тези, които се обучават в слети паралелки и в такива, които са единствени за съответния клас на училището.

Окончателното решение ще бъде разписано в заповед на министъра на здравеопазването, а графикът за обучение в електронна среда в заповед на министъра на образованието и науката. Преди дни образователният министър в оставка Красимир Вълчев изрази надежда, че всички ученици ще бъдат присъстено в клас през юни.