Синдикатите в сферата на образованието скочиха срещу идеята школата сами да заделят средства от бюджета си, за да платят тестовете на големите ученици и те да се върнат обратно в клас още преди да е осигурени безплатните от държавата.

Образователното министерство съобщи, че са изпратили предложение на Министерството на здравеопазването учениците от 5-и до 12-и клас да могат да се върнат в клас и с осигурени безплатни тестове от училището, в което учат. За целта ще бъде издадена нова заповед. Според синдикатите обаче тази нова възможност би довела до противопоставяне между училищата, тъй като не всички разполагат със средства за закупуването им. Това от своя страна би довело до хаос в системата.

Гимназисти от частни училища влизат в клас - за тях тестове има

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов вече е изпратил своята позицията до МОН, с която очерта проблемите около идеята. Първият по думите му е противопоставяне на реалните възможности на училищата с очакванията на родителите.

„Всички искат учениците да учат присъствено, но единици са училищата, които могат да си позволят средства за закупуване на тестове от своя бюджет. Родителите основателно биха искали децата им да са поставени при еднакви условия. Не съм убеден, че училищните ръководства биха могли да предложат финансов ресурс, навсякъде, за закупуване на тестове”, пише Стаматов.

Вторият проблем е, че няма как да бъде осигурено финансиране за тестове от бюджетите на школата. За целта те трябва да дойдат от средствата за заплати на учители и от средствата за ток и отопление, защото няма как 5 седмици преди финала на годината да отделя по 5000-6000 лева седмично за непредвидени разходи, каквито са за тестовете.

„Това справедливо противопоставяне ли е? Делене на училища на имащи средства и такива, които нямат пари. Кому е необходимо това деление сега?”, попита Стаматов. Той допълва, че едно голямо училище ще достигне лимитите на ЗОП процедура и ще има нов юридически казус, за които „разрешението“ на МОН ще бъде незаконно. Директорът на столичното 119-то подчертава, че събирането на средства от родители в общински училища е неправилно и неразрешено, затова и това не е вариант. Друг проблем е и липсата на толкова голям брой тестове, които да са налични в аптечната мрежа.

В позицията си Стаматов предлага и тестването за големите да не бъде в класните стаи. „Правилното решение, според мен, е да бъдат доставени тестове със средства от държавата и да бъде приложена организацията за тестване в домашни условия за големите ученици и едва тогава да се върнат в училище”, пише още той.

Своя официална позиция Синдикат "Образование" при КТ "Подкрепа" също настояват да не се допуска училищата да купуват тестовете за по-големите ученици и да се разреши тестването на децата вкъщи. Те допълват, че тестовете на педагозите, които нямат сертификат, и също трябва да бъдат тествани два пъти седмично, трябва да бъдат заплатени от държавата, а не от училищата.

Синдикатът на българските учители също е разтревожен от предложението тестовете за големите да бъдат осигурени от школските бюджети. „Учебните институции не разполагат с такива средства. Моля Ви не натоварвайте училищата с допълнителни излишни разходи!. Подобно разпореждане би разстроило системата, ще предизвика хаос и ще демотивира учители и непедагогически персонал да изпълняват задълженията си”, пише в своята позиция до МОН председателят на СБУ Янка Такева. Тя призовава правителството да отпусне средства и за тестовете за големите ученици в най-скоро време.