Децата в София незабавно да бъдат върнати в училище, настоя зам.-кметът по образованието Мирослав Боршош.

В понеделник той ще свика среща с директори, лекари, за да бъдат върнати децата в училище и да бъдат тествани с т.нар. близалки.

Отговорност за кампанията, която да накара родителите да разрешат тестването обаче носело служебното правителство, твърди той.

Обявиха кога затварят напълно училищата

Първите тестове, предложени от Министерство на образованието са неадекватни, отбеляза Боршош.

"С новата заповед 150 000 деца в София бяха лишени от образование. Можем да изваждаме децата от училище, ако те са застрашени, а те не са. 4% са карантинираните паралелки в начален курс, 7 на сто в прогимназиалния. На всичкото отгоре децата не заразяват, едва 200 учители са карантинирани", настоя зам.-кметът пред Нова тв.

"Не е вярно, че работата на училищата застрашава здравната система. Основно правило е да се затварят последни училищата, защото ще остане едно необразовано поколение", категоричен бе той като отбеляза, че учителите в момента са с най-висока степен на ваксинация, повече от медиците.

"35% са хората с ваксини, около 25% са преболедували", отговори той на въпроса дали трябва и за учителите зелените сертификати да станат задължителни.

До месец: Учители и чиновници също на работа със зелен сертификат