Учениците от 6-ти до 12-ти клас в училищата на територията на област Бургас ще се обучават в дистанционна форма от утре до 25 ноември, включително.

Това реши Областният щаб за борба с COVID-19 след разглеждане на данните за заболеваемостта в региона. В срещата участваха представители на всички 13 общини в областта, Регионалната здравна инспекция, началникът на Регионалното управление "Образование" и здравни експерти.

На този етап учениците от 1 до 5 клас остават в училище, а преминаването им в онлайн форма на обучение ще е само в краен случай. В тази възраст е задължително децата да бъдат в присъствието на възрастен, което е основния аргумент на Щаба да останат в училище.

Удължиха онлайн обучението за учениците в Пазарджик, но не и за областта


Въпреки това, при регистрирана заболеваемост над 20 процента, директорите на училища могат да поискат онлайн обучение и за най-малките. Децата и учениците до 18-годишна възраст ще могат да посещават големите търговски центрове само с придружител.  За спазването на мярката ще следи Областната дирекция на МВР.

От утре! Всички ученици от 6-и до 12-и клас в Пловдив - онлайн!

В Габрово и областта учениците от гимназиалния етап ще продължат да учат в електронна сряда до 13 ноември, съобщиха от Общината.

Това е препоръчал Областният оперативен щаб във връзка с усложнената епидемична обстановка и след допитване до директорите на учебните заведения.

Според актуалните данни, 26 училища и 13 детски градини в областта са засегнати от коронавирусната инфекция.

Децата и учениците под карантина са 217 от общо 12 хиляди, като 20 на сто от обучаващите се в гимназиалния етап пътуват между учебните заведения в общините Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево, което създава допълнителни усложнения

Междувременно учениците от гимназиален етап на обучение в София ще продължат да учат онлайн в следващите две седмици. Това ще предложи столичният кмет Йорданка Фандъкова на заседание на софийския оперативен щаб по-късно днес.

Очаква се същото решение да бъде взето и за по-малките ученици - от пети до седми клас.

"Вчера имахме заседание на медицинския съвет, според лекарите всяко включване в група създава допълнителен риск в тази ситуация. Освен това според тях в момента има широко разпространение на здравото заразоносителство. На основание на това ще предложа днес на щаба да удължим онлайн обучението на учениците от гимназиален етап с още 2 седмици, след което да започне поетапното връщане в клас на учениците, особено на осмокласниците и дванадесетокласниците. Разбира се, това зависи и от развитието на ситуацията. Ще обсъдим днес и евентуалното преминаване на онлайн обучение и на учениците от 5 до 7-ми клас, защото основен проблем в момента е здравословното състояние на учителите и рисковете за тях. Пишат ми много учители, които са единодушни, че обучението трябва да е онлайн, пишат ми и родители, които пък са разделени по темата", каза Фандъкова.

Учители заплашиха с оставки и отпуски, ако всички ученици не преминат онлайн!

Според нея на този етап не се налага да се обсъжда различна форма на обучение при по-малките ученици и в детските градини. В момента всеки директор има възможност да премине на онлайн обучение при над 20% отсъстващи.

С още две седмици ще се удължат следните мерки в София: нощните заведения да продължат да са затворени, а ресторантите да работят до 23,30 ч. Остават в сила зеленият коридор за хора над 65 г., които могат да пазаруват от 8 до 10 ч., забраната непълнолетни без придружител да посещават молове, онлайн обучение при студентите, носенето на маски и препоръката към работодателите служителите им да преминат на дистанционна работа или на екипи, за да няма струпване на много хора в офисите.