Външното оценяване за учениците от 4-ти и 10-и клас не трябва да бъде отменено. На това мнение е министърът на образованието Красимир Вълчев. 

"Не трябва да отменяме външното оценяване. Омбудсманът трябва да прави разлика между обществения интерес и интересът на жалбоподателите. Изпитите  мотивират, карат учениците да учат. Целта на външното оценяване е да даде обективна оценка на знанията на ученици", коментира бе Вълчев. 

"Виждаме, че сред ваксинираните учители има 4 пъти по-малко заразени от тези, които не са. В повечето случаи са заболели след недостатъчно време след ваксинация. Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти нямаме такива, които да са стигнали до тежко заболяване и хоспитализация, което означава, че ваксините имат ефект“, каза още министърът на образованието.

Той допълни, че е взето решение да се възстановят практическите занятия в университетите. Вълчев направи и сравнение между нивата на заразяване на преподаватели в детските градини и училищата и висшите учебни заведения. То показва, че заболелите детски учители са 3 пъти по-малко от другите им колеги. 

Както вече ви информирахме от понеделник учениците от първи до четвърти клас се връщат в училищата. Връщат се и три класа от прогимназиалния и гимназиалния етап.

"Тоест всички ученици от първи до четвърти клас се връщат, както и три класа от пети до дванайсети клас. Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще върнем учениците от 7-ми, 8-ми и 10-и клас. Ако ситуацията позволява, от 26 април в клас ще се върнат учениците от 5-и, 9-и и 12- клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година. За тях графикът ще е от 26 април до 14 май", поясни министър Вълчев и допълни, че 6-и и 11-и клас се връщат в училище на 17 май.