"Има голяма вероятност вълната от "Делта" варианта на COVID-19 да дойде в България преди началото на новата учебна година и затова апелът ми към всички учители и директори е да се ваксинират в следващите дни и седмици, защото не се препоръчва ваксиниране в хода на висока вълна в епидемичната обстановка".

Това каза на пресконференция служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, уточнявайки, че не се предвижда задължителна ваксинация на учителите, но ще има по два дни допълнителен отпуск за учителите, които се ваксинират.

 Денков отбеляза, че изключително висок е интересът към кампанията на МОН за ваксинацията в образованието, защото се е оказало, че най-големият проблем за учителите и директорите е липсата на адекватна и актуална медицинска информация.

"Делта" варианта на вируса достигна Пловдив и областта. Колко са?

Заместник-министърът на образованието Евгения Пеева каза, че данните отпреди няколко седмици показват, че в под 4 процента от училищата и детските градини има над 70 процента ваксинирани педагогически специалисти и непедагогически персонал, а в над 65 процента от училищата и детските градини са под 30 процента ваксинираните учители и непедагогическият персонал. "Средният процент на учителите, които са ваксинирани, е между 30 и 40 процента в най-оптимистичния случай", коментира Пеева.

Към февруари т.г. учителите в България са 91 467, каза министър Николай Денков и уточни, че кампанията на МОН за ваксинирането на учителите остава "отворена".

Регистрираха десетки нови случаи на "Делта" варианта в страната

В нея с видеопослания участват над 20 специалисти и отговарят на въпроси на учители и директори за ваксинацията, инфомира Дир.бг. През последната учебна година починаха над 120 учители в нашата образователна система, каза министърът.

Той каза в отговор на въпрос, че от МОН са за присъствена учебна година и само в краен случай да се преминава към дистанционно обучение.