Днес започват присъствените учебни занятия за учениците от 6-ти, 9-ти и отново 12-и клас.

Предстои преминаването на дистанционно обучение за учениците от 5-ти, 10-ти и 11-ти клас, които бяха в присъствена форма в училищата от 18 февруари до 2 март.

7-ти, 8-ти и 12-ти клас бяха в присъствена форма в училищата от 4 февруари до 17 февруари.

Само преди два дни от образователното министерство обявиха, че седмокласниците и зрелостниците ще учат най-дълго присъствено в училище, тъй като на тях им предстоят матури.

7-ми и 12-ти клас – най-дълго в час. Матурите идват, а с тях и ротациите

Кои класове кога ще се завърнат в школото зависи от това дали пролетната ваканция ще е една или ще са две, а и от развитието на епидемията от коронавируса.

Така от 18 март, ако няма промяна във ваканциите, или от 22 март, ако има 4-дневна почивка до Великден, ще се редуват 3 от 8 випуска от 5 до 12 клас, обясняват от МОН.

До края на седмицата ще има решение и дали ще има нов график на ваканциите. Ако бъде приет такъв, вместо от 3 до 12 април, учениците ще почиват 18 до 21 март и от 29 април до 9 май.

Образователният министър вече посочи, че има аргументи "За" и "Против" промяната. Тези, които подкрепят разделянето на пролетната ваканция, смятат, че така се прави по-голяма почивка, тъй като ще се обхванат 5 и 7 май, които сега са учебни, отделно великденските празници, като така се дава възможност и за една по-малка ваканция в средата на март.

Доводите против пък са, че решението се предлага в последния момент и много хора вече са си направили планове, които ще се наложи да променят.

"Дори и да не могат да ги променят, родителите могат да заявят до 10 дни отсъствия на децата си", настоя преди дни Красимир Вълчев.