Този шофьор обича да се хвали с луксозната си придобивка - Mercedes-Benz AMG, но този път се издъни, видя GlasNews.bg.

В зависимост от спецификациите, цената на Мерцедес-Бенц AMG GT варира - луксозното возило може да бъде закупено за 160 000 лв., както и за 500 000 лв. От чисто любопитство се запитахме - с какъв бизнес се купува такава кола в България... В този материал обаче няма да обсъждаме спецификациите, цените на марката и с какъв бизнес трябва да се занимаваме, за да се сдобием с подобно возило, а ще обсъдим поведението на този шофьор зад волана - дали то е осъзнато и адекватно, според нас НЕ. 

Както споменахме и в началото, Нешо Деков обича да се хвали в социалната мрежа Фейсбук със скъпото си тунинговано возило. Последно мъжът е споделил кадри в социалната мрежа, които оставиха възмутени както нас, така и голяма част от потребителите в мрежата. И има защо. 

"Гръмотевица. Да свиква с истинската марка кола.", това е описанието, което Деков е прикрепил към фотосите, а на тях виждаме как мъжът в ръцете си държи невръстно бебенце, докато шофира със сто километра в час. Забележете - на снимката се вижда, че шофьорът не гледа пътя, а детенцето. Въпросните кадри станаха вайръл - трупат много харесвания и различни коментари.

Дори не искаме и да си го помислим, но дали шофьорът се е замислил какво може да се случи, ако се наложи да набие спирачки поради опасност на пътното платно или ако случайно загуби управление над возилото? Иначе впечатление прави, че шофьорът се е обезопасил с предпазен колан.

Мненията на потребителите на Facebook: 

И сами се досещате, че реакциите на хората в мрежата са негативни - няма как да е другояче. Предлагаме Ви да прочетете някои от тях:

"В ръцете си имаш нещо свещено и за някви тъпи снимки го рискуваш...Да ти е*а таратайката и манталитета", гласи коментар на Никола Николов.

"Извод: Снимай се в ,,гръмотевицата" рискувайки невинно бебе, за да стигнеш последно ниво на комплексарщина и простотия в едно", пише Мони.

"Хубаво де, ама бебето какво ти търси в ръцете като караш със 100? Мразиш ли го, не е твое ли? Кво? Я се стегни, не се излагай!", коментира Антон Тодоров.

"Пари и да имаш, не могат да ти купят мозък. Наистина не разбирам колко прост трябва да си, за да караш с 100 и да си държиш бебето едновременно. Хубава работа, ама...", написа Георги. 

"Пич, мани таз снимка с 100км/ч с бебе в ръка ще те дават по новините…", коментира Дилян. Но дори и Нешо да изтрие снимките - GlasNews.bg вече ги има и Ви предлагаме да ги видите.

"Специалните" на XXI век: Кметският син Белишки си монтира НСО лампи СНИМКИ

Какво гласи законът?

Напълно законно е да превозвате детето си на предната ПАСАЖЕРСКА седалка, НО НЕ И БЕБЕТО. Има няколко неща, с които задължително трябва да се съобразите! Според Закона за движението по пътищата, децата трябва да се превозват в подходящо за възрастта им столче за кола до 12-годишна възраст или достигане на 150 см височина. И все пак децата под 12-годишна възраст, дори и да надвишават тази височина, не могат да се возят на предната седалка без столче. От друга страна, няма столчета за кола за деца над 150 см. Затова, ако детето ви е над тази височина, но още няма навършени 12-години, не може да се вози отпред.

Над 90% от хората в България не знаят, че децата трябва задължително да се возят в детско столче, докато не достигнат височина от 150 см. Данните са от национално проучване, оповестено от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Според статистика на МВР: Над 60% от децата, пострадали при пътни инциденти в България, са били пътници в превозни средства. Не е известно обаче дали има информация в колко от случаите те са били обезопасени, което в крайна сметка е задължение на родителя или възрастния придружител, отговорен за тях.

Пак по данни на МВР използването на предпазен колан може да повиши с 40-60% шанса за оцеляване след потенциално смъртоносна катастрофа.

От Държавната комисия по безопасност на движението припомнят някои факти, които е полезно всеки родител и шофьор да знае. При катастрофа с едва 50 км/ч дете, което не е обезопасено със специална система или с колан, ще бъде изхвърлено напред със сила, от 30 до 60 пъти по-голяма от собственото му тегло. Силата ще подхвърля детето из колата, като наранява него и останалите пътници. При произшествие детето може да бъде смазано между тялото на родителя и вътрешността на превозното средство. Дори и да ползвате колан, силата на инерцията ще изтръгне детето от ръцете ви. Също толкова опасно е да опашете себе си и детето си едновременно с обезопасителен колан.

Най-безопасният начин за превоз на деца в автомобил е специалната детска седалка, съобразена с теглото на детето. Тя е задължителна по закон.

Снимките:

Компетентните органи следва да се самозесират, а ние продължаваме да следим темата.

Емрах пак се издъни! Лети със 160 км/ч в Слънчев бряг ВИДЕО