България протегна ръка, всички ние отворихме сърцата си за хората в нужда. Този обзор за добротата през 2022 година доказва, че човечността все още я има.

Доброто все още го има... Всички Вие го доказахте – протегнахте ръка и помогнахте на хора в нужда. Какво друго можем да Ви кажем освен да Ви благодарим! Благодарим Ви, че сте запазили човечността в себе си! Не спирайте да правите добро – светът има нужда от него. За следващата година ще си пожелаем добротата да се умножи поне по 2 и обещаваме да Ви информираме за всяко сторено добро дело – точно както през 2022 година и напук на всички негативни новини.

В този обзор за доброто споделяме с Вас едни от най-запомнящите се добри дела през 2022 година, за които сме разказвали в GlasNews.bg. Настанете се удобно – започваме.

Дете се качи в тролей без пари - контрольорка и пътници помогнаха

Майка сподели история с градския транспорт, която обаче е за доброто, разбирането и взаимопомощта. Случката е от град Плевен. Нейната дъщеря се качила в тролей, но се оказало, че е забравила портмонето и парите си.

Контрольорката не я свалила, а пътнички събрали нужната сума за билет. Майката на момичето използва социалните мрежи, за да отправи своите благодарности към дамите.

"Все още има добри хора!", заключи Мариела Д.

Контрольорка и пътници помогнаха на дете

Пенсионер излезе от болница без пари дори за храна

Истории като тази на дядо Йордан показват, че хората в нужда са сред нас, а добро трябва да се прави. Разказ за живота му откриваме в мрежата. Случката е споделена от мъж, когото възрастният господин моли за пари за храна.

Пред Алекс Тодоров той споделя и житието си, и трудностите, пред които го изправя животът.

Излиза от болница във Варна дори без пари за храна. Получава пенсия, с която с мъка преживява в самотата си - синът и съпругата му са поминали отдавна, роднини има в Добричко, но не може да живее при тях. Когато се пенсионирал, се оказало, че работодателят  не е плащал осигуровките му.

Историята на стареца трогва мъжа, който решава да му помогне. Той го нахранил и закупил лекарствата, които били необходими на дядо Йордан.

Пенсионер излезе от болница без пари дори за храна, помогнаха му СНИМКА

Жена се строполи на улица - добрината победи

Дама се е строполила на улица в София, а граждани веднага са се притекли на помощ. Тя не можела да стане, а през това време хора блокирали пътя, за да не бъде сгазена от преминаващи автомобили. Други се опитали да й помогнат. Бързо пристигнали медици, които я откарали към болница.

"Днес отново човешкото победи. Винаги трябва да е така, защото един без друг не можем!", нпасиа в мрежата столичанин, който сподели историята за човещината.

Жена се строполи на улица, а добрината победи СНИМКИ

Млада родилка е спасена! Десетки българи дариха кръв за Стела

Лекарите от МБАЛ "Света Анна" във Варна се пребориха за живота на младата родилка Стела Георгиева от Търговище, за която десетки добри българи дариха кръв.

Над 60 души се отзоваха само за ден на апела на лекар от Търговище и дариха кръв за Стела в Кръвния център във Варна, след като жената отключи смъртоносния ДИК-синдром. Той е сравнително рядко срещан, но е смъртоносно усложнение при раждане, при което става невъзможно съсирването на кръвта.

Стела бе приета в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на 25 септември в изключително тежко състояние. Всеки ден състоянието на младата родилка е следено от акушер-гинеколог от Родилно отделение. В хода на лечението са били привлечени и други специалисти - невролог, кардиолог, рентгенолог, рехабилитатор.

Под грижата на лекарите медицинските сестри и санитарите, след около седмица Стела може да диша сама, а след две е прекратена бъбречно-заместващата терапия а в последствие лечението е поето от специалистите в Родилно Отделение.

Така около месец след кризисната ситуация младата жена вече е на крака и очаква с нетърпение срещата с рожбата си. Навръх Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец – закрилникът на медиците, лекарите в МБАЛ „Света Анна – Варна“ се обединиха около становището, че Стела вече е готова да бъде изписана и да се посвети на майчинството.

Млада родилка е спасена! Десетки българи дариха кръв за Стела

Момчета оказаха помощ на шофьорка, претърпяла ПТП

Момчета помогнаха на момиче, което бе спретнало самостоятелно пътнотранспортно произшествие на пътя с. Горица - посока Варна.

За случката разказва Иван Иванов - един от групичката, стекли се на помощ на момичето. Докато се прибирал с приятелите си, те станали свидетели на самостоятелно ПТП. Иван разказва, че момичето, чиято кола е изхвърчала в канавката, е било много разтревожено и депресирано - тя е плакала на волана, дори от страх не е слязла от колата, за да погледне дали има причинени щети.

Момчетата веднага се отзовали на помощ на момичето, изпаднало в безпомощно състояние и по най-бързият начин са извадали автомобила от канавката. Постъпката на момчетата трогна стотици във Фейсбук, които не спестиха поздравите си към Иван и бригадата.

Момчета оказаха помощ на момиче, претърпяло ПТП

Велики сте! Затрупахте бабата на изоставения Алекс от Асеновград с подаръци

Алекс е едва на няколко месеца, а майка му го изоставя дни след раждането. Сега за него се грижат бабата и дядото. Те имат финансови затруднения. Трудно успяват да осигурят всичко необходимо за един нов живот. Медик от пловдивска болница разказа историята на малкото бебе.

Доброто се случи дни след като  Галина П. сподели историята за Алекс. „Вие сте велики!“, това написа жената в профила си във Фейсбук.

Галина П. призова да се спре изпращането на пратки на баба Таня, тъй като жената вече е затрупана, а мястото ѝ е ограничено. Тя е изключително щастлива и благодарна за огромната подкрепа.

Затрупахте бабата на изоставения Алекс от Асеновград с подаръци

Намериха жилище на семейството, което остана без дом след пожар в Асеновград

Семейство с две деца останаха на улицата, след като изгоря апартаментът им, но след призив в мрежата добри хора откликнаха и за часове бе открито жилище.

В първия ден на месец декември бе съобщено, че намереното жилище за семейството е напълно празно и ще имат нужда от всякаква посуда, мебели, уреди, завивки и всичко необходимо за нормален живот.

"Отзоваха се хора и донесоха дрешки. В момента семейството са доста изморени и изплашени, затова Севджан няма физическата сила да отговаря на всички обаждания. Ще дадем и банкова сметка, който желае и може, нека помогне. Благодарим Ви от сърце, мили хора!", написа Светлана Моллова, която съобщи новината за намерено жилище на семейството.

В хранителните магазини в Асеновград бяха поставени кутии за събиране на средства за пострадалото семейство. От ръководството на Средно училище "Свети Княз Борис I", в което учат децата, чието жилище е изгоряло, също отправиха призив за съпричастност към съдбата на двете им ученички - Селин и Айдан.

Намериха жилище на семейството, което остана без дом след пожар в Асеновград

Георги, който намери и върна портмоне с пари

Валентина Клечанова вдъхна надежда със своя публикацията в социалната мрежа Фейсбук. Миналият месец жената разказа, че сестра й си е загубила портмонето, в което е имало голяма сума пари, документ за самоличност, документи за автомобил и други. Това се е случило във Варна. Около час, след като е установена загубата, жената получила телефонно обаждане от районното полицейско управление, като й съобщили, че портмонето е намерено и предадено на тях.

Порфейлът е бил открит от Георги Станков. Всички документи са били на мястото си, както и парите - до стотинка. От полицията предполагали, че мъжът е бездомен, твърдеше тогава Валентина.

Валентина и сестра й издирваха мъжа, открил и върнал портфейла, за да му се отблагодарят. "Акцията" по издирването е завършила успешно - сестрите дори вече са успели да се срещнат с мъжа, сторил голямата добрина. Валентина Клечанова пусна пост в мрежата от името на сестра си, който пост започва така: "Това съм аз - загубената жена на намереното портмоне. А до мен е той - странникът с щедра душа и добро сърце, който спи под звездите".

Ето го Георги, който намери и върна портмоне с пари СНИМКА

Събраха се средствата за лечението на Марти

Доброто съществува! Доказателство за това са 9-годишният Марти и неговото семейство, които в кратък срок трябваше да съберат 16 000 евро за лечението на детето в чужбина.

Момченцето е с диагноза аутизъм и неразвита експресивна реч.

Благодарение на стотиците хора, които откликнаха и дариха средства, необходимата сума вече е събрана и Марти може да замине за Турция, където да му бъдат направени две вливки, които значително подобряват неговото състояние.

Браво ХОРА! Събраха се средствата за лечението на Марти

И така... за човещината и добротата можем да разказваме още много. Защото доброто изобилстваше през 2022 година. Спираме обаче дотук. А Вие не забравяйте, че добротата е най-важният добродетел. Някои казват, че е дефицинтна стока, но можем да поспорим... Самите Вие току що се запознахте (някои припомнихте) с много малка част от примерите за добротата, случила се през 2022 година. Е, кажете – тя дефицинтна стока ли е? Очакваме мненията Ви по този въпрос в коментарите под материала.