Правенето на снежни човеци, возенето с шейни и боевете със снежни топки са идеални начини да се насладим на зимното време. Въпреки това някои хора може да се почувстват по-различно, когато снегът покрие алеята пред дома им. Заледените и труднопроходими улици през зимата определено не са никак приятни -  те са само предпоставка за инциденти. Има нещо обаче, което може да реши проблема със заледените пътища - това е солта.

Лазар Радков, когото познавате от инициативата му "Капачки за бъдеще" и редица други каузи, с които се занимава, написа в профила си в социалната мрежа Facebook, че са му трябвали точно три пакета сол, за да се справи със заледяването на оживено и тясно квартално кръстовище, на което автомобилите буквално са се пързаляли.

"Водя детето на училище преди малко и гледам на оживено и ТЯСНО квартално кръстовище до нас 15 см лед, колите се пързалят, едва се разминават, аха да ударят паркирана кола или да се шибнат една друга. Избутах две коли и продължихме към училището. Оставих Преси, гушнах го, пожелах му хубав ден и се връщам. На кръстовището - положението същото, само колите различни. Избутах още 5 коли и си викам, така няма да стане. Гледам един комшия и го питам - имаш ли мотика или кирка да разкопая леда тука, че ще стане беля. Вика ми той, няма да стане така. Питам го - а пясък да ти се намира. Той - не, ама взех три пакет сол от магазина и ей сега ще осоля тоя склон към паркинга, ще някой ще се натресе. Викам му - ейй, чудесна идея. Качих се, взех си пари, слизам до магазима, взех три пакета сол и ги нахвърлях на малкото кръстовище. Минавайки с колите, няколко души ми вдигнаха палец. Един шАфьор на черен джиБ ме изгледа с нещо средно межу злоба и досада, че му препречвам пътя. Нормалните неща като цяло. Важното е, че вече не се пързаля.

Та, следващия път, вместо да псуваме държавата, че не се погрижила с нашите данъци за заледените ни улици, може просто да купим два-три пакета сол и да осолим улицата и тротоара пред нас. Но задължително трябва да си запазим и една шепа, за да можем да я трием на главите на управниците, които не са си свършили работата", написа Радков.

Към този момент публикацията му е събрала почти 5 хиляди харесвания, а в секцията за коментари потребители на Фейсбук отбелязват, че почистването на заледените улици е работа на почистващите фирми.

"Много хора го правим и адмирации, че го споделяте! Все пак аз съм повече да трием солта над нечии глави, защото ми омръзна разни “тарикати” да подписват договори с кухи фирми за почистване и да харчат над 200 млн. лв вече години наред, а с тях да си строят палати, да карат скъпи коли и да ги харчат в Дубай!", написа Денислав Бодичев.

Борис Петракиев реагира шеговито: "Заради такива като вас не остана сол по магазините, човек не може да си подготви киселото зеле и сланината!".

Голяма част от хората, коментирали публикацията на Лазар, отбелязват, че солта по пътищата оказва отрицателно въздействие върху околната среда.

"Солта отива в реките и резултатите са неплородна почва. В Германия е забранено да се ползва сол и карбонат!", написа Еми Минкова.

Никола Рахнев, създател на Гората.бг, също е прибегнал към солта, за да се справи със заледените пътища.

"Купих 150 кг. сол и наръсих около 100 линейни метра баири, кръстовища и т.н., след изриване на снега. И един човек ми се накара, унищожавал съм храстите... обясних, че не растат по асфалт и имаме приоритет - човешките животи, да няма счупени ръце и крака... и ми се накара още повече. Но поне му е станало леко сигурно, а и улиците са чисти", отбеляза той в коментарите.

Тротоарът е ваша грижа, а кметът не работи в почистваща фирма СНИМКИ