Инспекцията по труда забранила на 13-годишно момче да работи в бизнеса на баща си, а това предизвика негодувание у бизнесмена. Буквата на закона е спазена, но къде остава обучаването на трудови навици и изграждането на дисциплина? Тези въпроси си задава Георги Енчев, който е собственик на пицария.

"Това е несправедливост, с която ще се боря до края на живота", коментира мъжът в публикация във Facebook.

Според него работата възпитава младите, че успехите идват с пот на челото. И е по-добре те да започват да участват в пазара на труда на далеч по-млада възраст. "Като станат на 18 ли ще ги учим на труд?", пита той.

Ресторантьорът отбелязва и друг роден проблем. Според него една голяма част от родните служители нямат елементарни умения, които са им необходими в работния процес. Отбелязва и недостига на кадри, който има в много сфери. "При тази криза за работна ръка да не може децата ти да ти помагат в семейния ви бизнес е престъпление!", добавя мъжът.

Вижте цялата публикация на  Георги Енчев:

Току-що инспекцията по труда забраниха изрично симът ми на 13г. да помага в семейния ни бизнес - Таткопица! Глобата била над 1000лв. Това е несправедливост, с която ще се боря до края на живота! Малко въпроси:

Как да си възпитаме децата в труд? Как да ги научим, че всичко в живота не идва даром, а се получава с пот на челото! Като станат на 18 ли ще ги учим на труд?

Цял ден да обикалят улиците, да гледат тик ток и инстаграм /възпитателите на нашето време/ и да играя на плейстейшън и да тъпеят ли? На 14-16г някои “деца” раждат деца и имат собствен бизнес! При тази криза за работна ръка да не може децата ти да ти помагат в семейния ви бизнес е престъпление! Навремето са раждали по 10 деца да има кой да работи! На пазара на труда повечето безработни не са пипали компютър, 2 живота няма да стигнат да ги науча да маркират 1 кафе!

Какво искате детето ми да стане загубено в превода като повечето ли? Защо да не се учи на труд, защо , за да стане боклук? На 18 е късно да става човек!!!

Има държави в които на 16 “децата” имат професии! При нас всички са вишисти, които нищо не знаят и не могат и няма кой да работи, тъй като всички са шефове. В държавата на вишистите! Супер сме нали! #Ремонтнатрудовотозаконодателство Децата на не помагат в семейния бизнес е чудовищна глупост! Децата на писателите и журналистите може ли да пишат срещу заплащане? Децата на художниците могат ли да рисуват срещу възнаграждение?

Децата на музикантите могат ли да пеят на сцена? Моя син 1.85 да не може да занесе 2 кафета в лятната ваканция! Аз съм родител и мога да преценя, какво да прави каква работа е за него! Лелката на гишето ли ще ми възпитава детето! Да започва! Но първо да възпита себе си! #Ремонтнатрудовотозаконодателство.

Неговата позиция среща подкрепата на много хора. За часове публикацията има десетки коментари и реакции. Някои граждани смятат, че проблема е в законодателството. Други споделят, че въпреки това техните деца работят. Не липсват и родители, които разкриват, че непълнолетните сами изразяват желание да започнат да се трудят.

"Абсолютно си прав. Моят е на 14,5 и от миналата година искам лятото да работи, но не става. Трябва да има начин, как законно да помагат 3-4 часа на ден, да се учат на труд и почнат да изкарат собствени пари!", пише Стоян З.

"Моите деца , с риск да бъда обявен за лош родител и престъпник , спрямо българското законодателство работят и ще работят ! Защото единствено чрез труда , децата може да бъдат възпитани във всички семейни , морални и човешки ценности !", добавя Здравко В.

"За жалост, всичко написано е болезната истина. Не може да работят и да се научат да ценят всяка стотинка, а може да им се продава алкохол и цигари в магазините. Голяма глупост е това", отбелязва Цветан Б.

"2004 г. работих в Италия, там всички бяха ангажирани в семейният бизнес.Дори децата напускаха училище за да работят в семейният бизнес. Но в България всичко е на опако", споделя Мартин Г.

За и против има много доводи, но процедурата за работа на непълнолетните остава строга.