Конкретният повод за отстраняването на директора на "Пирогов" Асен Балтов е проверката на Здравната каса, която имаше един междинен доклад, получен преди 3-4 седмици. В момента излезе окончателният доклад, който потвърждава резултатите на междинния. Това каза пред медиите заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Според Петров всичко, което касае обществените болници и обществените средства трябва да се оповестява.

"Не можем да прикриваме факти. Има и други данни, включително от действащия съвет на директорите. Те самите твърдят, че се управлява абсолютно непрозрачно "Пирогов". Проф. Балтов крие от съвета на директорите материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други факти. Практиката показва, когато по отделни критерии сменим едно ръководство, след това излизат множество фрапиращи факти", каза д-р Петров.

Той заяви, че не може да приеме факта защо един ръководител на болница възприема отстраняването си като атака към болницата и лекарите. Това, което е правил един ръководител, няма общо с дейността на лекарите, каза той.

"Възможно е за това нещо да носят вина и шефовете на определени клиники и отделения. Защото прави впечатление при проверката, че се касае по две клинични пътеки - бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Множеството такива случаи говорят за неупражнен контрол от страна на директора", каза още зам.-министърът.

Той заяви, че директорът пречи на дейността на Съвета на директорите и еднолично не може да се управлява една такава болница.

Смениха шефа на "Пирогов"!

Проф. Балтов категоричен: Не източваме НЗОК! "Пирогов" се вдигна на протест

С аргументи ли уволниха проф. Балтов? Отговаря заместникът му в "Пирогов"