Дали някога паркът в карловско градче ще върне стария си величествен вид?

Паркът в Баня вече не прилича на джунгла... не защото са предприети някакви действия от страна на Общината, а защото есента се зае с "разчистването". Есента... Добре че е тя! Листата на дърветата се превърнаха в истинска цветна феерия. Красив, успокояващ и вдъхновяващ е есенният пейзаж в парка в Баня, а колко по-красив може да бъде, ако ги нямаше... козите.

В края на месец септември единствено в GlasNews.bg дадохме гласност на проблема относно козите, които се разхождат безпроблемно в градския парк. Разбира се, животните не се разхождат сами, имат си компания - няколко козари, които без свян извеждат на паша всеки Божи ден селскостопанските животни в парка, намиращ се в близост до Централната железопътна гара. През септември предположихме, че козичките имат специална мисия - да се борят с упоритите плевели в парка за разходка и отдих. Предположихме още, че кметът на Баня - Стамен Гешев, е решил да следва примера на Ню Йорк, където в популярен парк в Манхатън бяха пуснати двадесет кози именно с тази цел - животните унищожали някои вредни плевели. Козичките в Баня обаче ни разочароваха - те не свършиха никаква работа.

Град в Карловско по примера на Ню Йорк СНИМКИ

След публикацията ни от месец септември получихме съобщение от пресцентъра на Министерството на земеделието. Казали са го хората - по-добре късно, отколкото никога. Ето какво се посочва в съобщението:

"Съгласно действащото законодателство местната власт има задължението да осъществява контрол и да не допуска свободно движение на животни, да определя маршрута на движение на животните, като това ясно е разписано в чл. 133 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД):

 „Чл. 133. (1) Общинските съвети определят с наредба обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни по смисъла на Закона за животновъдството на територията на съответната община.

(2) Кметовете и кметските наместници са длъжни да:

6. предприемат мерки за недопускане използване на общински пасища и места за водопой от безстопанствени животни и животни, които не са идентифицирани и/или на които не са извършени мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози;

7. предприемат мерки за недопускане на свободно движение на животни по улиците на населените места;

8. определят маршрута на движение на животните от животновъден обект и/или сборни стада по улиците на населените места;

9. осъществяват контрол за спазване на наредбата по ал. 1“.

Във връзка с горепосоченото кметът на град Баня, община Карлово, следва да изпълни задълженията си съгласно ЗВД и Наредбата", пишат от пресцентъра на Министерството, но и вероятно биха искали чрез медията ни да припомнят на местната власт за действащото законодателство. Изхождайки от въпросното законодателство си задаваме въпросите:

Изпълнява ли кметът стриктно задълженията си?

Защо позволява въпросните животни буквално да тъпчат с копитата си паметта на Баня?

Кога смята да предприеме мерки?

Замениха гранитни бордюри с бетонни: Унищожава ли се историческа памет в град Баня?

Да допълним, че справка в сайта на община Карлово показва, че общината има приета с Решение № 423 от 25.03.2021 г. НАРЕДБА ЗА ОБЕМА НА ЖИВОТНОВЪДНАТА ДЕЙНОСТ И МЕСТАТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА КАРЛОВО. Цитираме малка част от наредбата, на която специално внимание трябва да обърнат и собствениците на животните:

Собствениците, които отглеждат селскостопански животни за лични нужди са длъжни да осигурят необходимите условия за безопасността на движението и недопускане на замърсяване при придвижване на животните по улици и пътища на територията на общината (когато липсва друга възможност за придвижване).

Чл.9. Забранява се: Отглеждането, преминаването, престоя и пашата на селскостопански животни в обществени озеленени площи на урбанизираните територии, в това число всички паркове, градини, улично озеленяване, извънселищно озеленяване и паркове, гробищни паркове, на територията на спортни обекти, в междублоковите пространства, в дворовете на здравни заведения, училища, детски градини и детски ясли и заведения за социални грижи, сметища и торища, санитарно-охранителни зони на водоизточници и водоснабдителни съоръжения.

Вероятно се досещате, но да отбележим, че козите и към днешна дата оторяват мястото за отдих безнаказано, а будните граждани не пропускат да изразят недоволството си относно проблема в социалната мрежа Фейсбук. 

"Все по хубаво става в Баня. Трябва да отбележим и приноса на стадото кози, което се върна в парка след кратка почивка. Да си овчар в Баня е привилегия. Без почивен ден работят, поддържат парка в състояние… толкова, колкото могат. Нека бъдем съпричастни. Предлагам всеки да пусне по една-две кози на свободен ход да поддържат зелените площи, да не се мъчат хората само двама овчари и трийсет кози...", това написа Иван Иванов в социалната мрежа. 

Дали ще бъде спазена буквата на закона - предстои да разберем. GlasNews.bg отправи запитване по въпроса до община Карлово - все още очакваме тяхното становище.

Няма как обаче да не обърнем внимание и на добрите новини - те са свързани с перголата в сърцето на парка. През октомври месец над 20 доброволци работеха усилено, за да почистят от храсти и боклуци района около перголата. Готови са и основите, в които да се поставят дървените колони на перголата. Да припомним, че преди известно време будни граждани стартираха дарителска кампания за възстановяване на перголата в сърцето на парка. Декоративната каменна стена в центъра на парка в Баня с перголата около нея и фонтанът бяха емблематични за курорта в продължение на 50 години. Има идея да се посадят пълзящи цветя около перголата, които да я красят. Пред медията ни Рени Стоянова, която е дала тласък на добрата инициатива, сподели още, че каменната стена ще бъде боядисана, ще бъде пусната и чешмата с питейна вода. И още - фонтанът в центъра на парка също ще заработи, като се предвижда и монтирането на статуетка. Ще бъдат поставени пейки за отдих, кошчета за боклуци, осветителни тела и 24-часово видеонаблюдение, което ще следи за вандали.

*Снимката не е актуална.

Възстановяват и облагородяват перголата в сърцето на парка в Баня

Продължаваме да се надяваме, че паркът ще се превърне в достъпно и привлекателно място за отдих за местните жители, а и за гостите на Баня.