Координационен център „Пловдив-Украйна” стартира набирането на доброволци, които да се включат в процеса по подпомагане на украинските граждани, бягащи от войната. Изискване ще бъде те да говорят свободно украински, руски или английски език. Всички ангажирани институции сформират общо звено, чиято цел е бежанците да могат да получат навременна и всеобхватна помощ. В него ще влязат Служба по миграция към МВР, ДАНС, РЗИ, УМБАЛ „Пловдив” и УМБАЛ „Свети Георги”, Инспектората по образование, Община Пловдив, Агенция по бежанците, Бюрото по труда, Служба по заетостта, Инспекция по труда, Министерство на туризма и БЧК.

Това стана ясно по време на брифинг сред проведено заседание на Съвета по сигурност към областния управител Йордан Иванов, съобщи Trafficnews. Областният управител посочи, че ще бъда поискано от Агенцията по бежанците да командирова свой представител в Пловдив.

„Формирането на областен център „Пловдив-Украйна” ще има за цел да обедини всички, за да не бъдат разкарвани украинците по институции. Идеята ни е да работим постоянно и по всяка вероятност ще се наложи да преместим базата си. Все още обмисляме къде да бъде другата зала. В рамките на работния ден тя ще бъде известна”, заяви Иванов.

Една от възможностите е зала „Академик”, която той ще огледа днес. Като изискване ще се търси голямо пространство, което да може да бъде отопляно и да предлага необходимите базови удобства.

Както и представителите на Координационното звено към Община Пловдив по-рано днес, и областният управител изрази надежда, от Министерство на туризма много скоро да започнат преводи по анонсираната програма в помощ на предприемачи и граждани, които настаняват в домовете и в обектите си украинци. Те ще получат по 40 лева за настанено лице.