Какво Ви трябва за един приятен летен следобед? Добра компания, бързо бягство от града и нещо разхлаждащо за пиене. Това е един от вариантите, особено любим на почитателите на пикниците сред природата.

Е, има и един досаден, но важен момент - кой ще почисти след това? За съжаление често хора решават удобно да забравят за тази част от излета, а така превръщат красиви кътчета в импровизирани сметища. Такава е и следната случка, която откриваме във Facebook.

Жители на Самоков алармират, че място в близост до моста към Говедарци, е залято с боклуци. Найлонови торбички, празни бутилки, остатъци от  питиета и какво ли още не допълват грозната гледка от използвана пластмаса.

Когато се ядосате, почистете замърсено място. Пловдивски кмет показа как

"Питам се, другата неделя като отидете пак, върху боклука ли ще седите?, пише Ирена Гелова, която дава гласност за ситуацията. Според нея отговорните за замърсяването са ясни. Тя твърди, че това са ромски фамилии, които предпочитат мястото за пикници.

"Вероятно си мислят, че някой след това отива и изчиства цялата им свинщина", добавя Гелова.

Жителите на града са възмутени от морето от пластмата, а някои добавят, че случката не е прецедент. Боклук от миналата седмица, който също не е изхвърлен, седи вече седмица край реката, а край него хора продължават да се събират. Граждани допълват, че за съжаление хората, които замърсяват, са най-различни.

"Срам и позор! На това ли учим децата и в такава свинщина ли искаме да живеем?", пише Диана Костова.

"След 5-10 години, като се продължава така и не се взимат мерки, ще стане от гора сметище. Позор!", Борислав Шуманов.

Случката буди повсевместно възмущение, а за съжаление подобни гледки откриваме из цялата страна. От улиците на градовете, през приятни места по планини и плажове.

Но надежда не липсва. Наред с историите, които разказват за безхаберие към средата, която ни заобикаля, има и много други примери.

На доброволци, почистващи плажове, преди сами да отидат на почивка. На хора, които се опитват да променят към по-добро, своето населено място и не чакат на друг да чисти след тях. А така дават и един добър пример - трябва да сме отговорни и да не сме безучастни към случващото се край нас.

Тя чисти добре, а след нея... фасове, хартийки и чашки от кафе СНИМКИ

Вандали напълниха "Сърцето" за капачки с всевъзможни боклуци СНИМКИ

Деградацията на нацията: Купчина книги, но не в библиотека, а до контейнер за боклук