"Музeй на свинщината" посреща варненци и гостите на града, които са решили да посетят Археологическия музей.

Кошче за боклук стои претъпкано, а край него по тротоара са разпилени най-различни отпадъци. Запис от грозната гледка е разпространен в социалната мрежа Facebook и предизвиква множество реакции.

"...заповядайте туристи, за нас е ежедневие," описва видяното автора на клипа. И наистина, как биха реагирали гостите на Морската столица при подобна гледка пред музей, който е събрал между стените си най-значимите артефакти от хилядолетната цивилизация в района?

Ситуацията възмущава варненци, а много от тях изразяват мнението си в мрежата. За някои са виновни хората, отговорни за чистотата в града, но други не подминават и ролята на личната отговорност на всеки гражданин. Други подсещат и за един друг възможен виновник. Популацията от гларуси, които в опита си да търсят прехрана, смело разпиляват боклуците от кофите.

Вижте мненията на варненци:

 "Ами, когато види човек препълнен кош, не да хвърля още и още, и още, ами може да си вземе боклука. И в по далечен кош да го изхвърли - дори в колата може да си го вземе и да го хвърли в празния контейнер", пише Христо Х.

"Това е навсякъде във Варна и причините са 2: има все още ид*оти, които си изхвърлят торбите с боклук в тези малки кошчета, а не в контейнерите за боклук, където им е мястото.

И втората е, че точно поради тази причина, понеже в тях в 99% от случаите има хранителни отпадъци, гларусите ги разкъсват и  сътворяват всичко това. Популацията им във Варна е нарастнала много и затова трябва да се помисли, но никой не мисли за съжаление", добавя Станислава Б.

"Там трябва да има повече кошчета и малък жълт казан, защото повечето отпадъци са пластмасови опаковки!", смята Мария. Д.