Нови скандални разкрития за санаториума в Карловски минерални бани достигнаха до екипа на GlasNews.bg.

През април стана ясно от бивши и настоящи служители на "Специализирана болница за рехабилитация - Национален комплекс" ЕАД в Баня, че в продължение на години, ръководството на болницата ги е вписвало като фиктивни пациенти, лежащи по НОИ и по клинични пътеки на Здравната каса. Парите от пътеките са постъпвали по сметката на болницата, а на служителите давали кашкавал и салам в замяна. Бяха хвърлени и обвинения срущу вече бившата управителката Божана Иванова, която междувременно също е била пациент на санаториума по клинична пътека фиктивно, без да ползва процедури.

Тогава първо в GlasNews.bg Ви информирахме и за това, че Иванова беше изготвила декларация в нейна защита, като въпросната декларация е била само една на брой и според запознати, служителите били принуждавани да се подписват на празни листове, които не били прикрепени законно към декларацията. Листовете били "хвърчащи" и съответно подписите на служителите има възможност да бъдат използвани за користни цели. Правени са и намеци - който откаже да се подпише, може да остане без работа, твърди служител. Е, тази декларация обаче не свърши никаква работа, защото още на същия ден (19.04) институциите реагираха светкавично и бившата шефка на санаториума Божана Иванова бе временно отстранена от длъжност до приключване на проверка от здравното министерство, под чиято шапка е болницата. От НОИ също започнаха кръстосани проверки - те не само по документи, но и на място, в реално време.

Още по темата тук:

Шефката на санаториума в Баня принуждава служителите си да се подписват в нейна защита

Месец по-късно отново в GlasNews.bg Ви показахме и човека, който седна на стола на скандалната шефка на санаториума след разкритията за "Кашкавал и салам". Управлението бе поето от Евгени Любенов - позната фигура в медийното пространство. При г-н Любенов също не липсват скандали - през 2019 година медиците от Врачанската болница излизат на спонтанен протест, а причината - неизплатени заплати. Тогава служителите на МБАЛ-Враца заплашиха изпълнителния директор Евгени Любенов с колективна оставка заради липсата на яснота около изплащането на заплатите... сега, по време на управлението на Евгени Любенов, скандали отново има и ябълката на раздора се оказват отново заплатите.

Още по темата тук:

Ето кой седна на стола на скандалната шефка на санаториум след скандала "Кашкавал и салам"

Както вече споменахме, към днешната дата СБР-НК в Баня отново се тресе от скандали, това научи екипът ни от достоверни източници. Дългогодишни рехабилитатори започват да напускат работа, а причината - недостойното заплащане и неадекватното държание на софийските директори. В балнеосанаториума работят 11 рехабилитатори, още вчера обаче двама официално са подали молби за напускане. Информацията, която досигна до нас, гласи, че още служители, и то в съвсем скоро време ще хвърлят молби за напускане. "Рехабилитаторите вече са толкова малко, че ако напуснат още 2-ма и ще затвори санаториумът, тъй като няма да има рехабилитатори", споделя наш източник.

Информацията от първоизточника бе потвърдена и от настоящ служител в Специализираната болница за рехабилитация. Медицинските лица настояват за коректно изплащане на заплатите по изискванията за Национален рамков договор. Към този момент тези изисквания не се спазват и служителите, занимаващи се с рахабилитация в болницата, получават с 550 лв. по-малко. 

"Заплатите трябва да са ни 1500 лв., а ние получаваме по 950 лв. - това е проблемът. Затова рехабилитаторите напускат.", сподели настоящ служител в болницата пред екипа ни. 

Колко още служители ще подадат молби за напускане поради недостойно заплащане и може ли реално санаториумът да остане без рехабилитатори? От GlasNews.bg продължаваме да следим темата!

Очаквайте подробности!

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III