Протест се провежда в този час на входа на град Бойчиновци. Жители на града настояват кметът Светлин Сретениев да бъде отстранен, докато тече разследването на Европрокуратурата. Те споделят, че са недоволни от управлението му и са възмутени от състоянието на улиците и тротоарите в града и селата.

Припомняме, че до разследването на Европрокуратурата се стигна след поредица от репортажи на GlasNews.bg.

Граждани са разпънали плакати, на които пише: "За милиони няма закони", "Полицията пази кмета", "Прокуратурата бди над кмета", "Стига с политическите уволнения", "Оставка", "Кой отпъна парите за пътя?". Разпънат е и голям трибагреник.

Жители на града са започнали подписка за свалянето на кмета, тя е адресирана до главния прокурор. Светлин Сретениев започна четвърти мандат начело на Бойчиновци. На балотажа той победи кандидатът на ГЕРБ Николай Начев. За Сретениев гласуваха 2607 жители на общината, а за опонента му Николай Начев - 2514. 

"Протестът е под наслов "Къде е пътят", искаме отстраняване на кмета. Да заповядат всички от Северозападна България", каза жител на града.

Как се изразходват милиони евро в един от най-бедните райони в страната ни? ВИДЕО

Проверка след разследването за пътен ремонт по проект за 5 млн. лв.

В Бойчиновци има засилено полицейско присъствие, предаде репортер на GlasNews.bg. Затворен е пътят към града. Очаква се и контрапротест.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики също присъства на протеста. Тя поздрави протестиращите за това, че не се страхуват да изразят гражданската си позиция.

"Ето така възстава една малка община в България срещу един самозабравил се феодал и цялата му клика, която открадна парите на хората от Бойчиновци. Сега искаме кметът да бъде отстранен, защото една година замазва следите си! Аз съм в потрес как е възможно да изрежат по този начин пътищата. Призовавам всички в България, които имат информация за подобни кражби, да се свързват с нас, за да спрем корупцията. Защото кражбите и корупцията не са от държавния бюджет - те са от нашите пари и от нашето бъдеще", коментира Диана Русинова.

"Европейският център за транспортни политики винаги ще подкрепя хората с гражданско самосъзнание, които искат развитие в името на една по-справедлива и честна България", добави Диана Русинова.

Протестиращите се насочиха към сградата на Община Бойчиновци, но нито един от представителите на местната власт не пожела да се срещне с тях и с медиите.

Припомнете си, че през 2023 г. ви показахме как пътища за над 5 милиона лева по европейски проект по Програма за развитие на селските райони не са довършени три години, след като е спечелен проекта. Стана ясно, че извършеният ремонт е направен некачествено, а според експерти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните райони в страната ни - община Бойчиновци.

Разказахме ви как пътища в община Бойчиновци - в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски проект за над 5 милиона лева по Програма за развитие на селските райони, като е направено авансово плащане с ДДС за над 3 милиона лева от Държавен Фонд –„Земеделие“. Стана ясно, че за същия период, в който е удължен проектът заради лоши метеорологични условия, са направени улици пред домовете на общински съветници и хора от общинската администрация.

Ден след като излъчихме нашето разследване, експертите от ДФЗ „Държавен Фонд- Земеделие“ пристигнаха на място, за да установят колко качествен е ремонтът на пътищата дотук по проекта за 5 милиона лева.

Резултатът: Година след нашето разследване и европейската прокуратура влезе в общината, а от Държавен фонд Земеделие поискаха да им бъдат върнати над 3 милиона лева, парите дадени за изпълнение на проекта за ремонт на пътищата в общината.

При претърсванията от разследващите в кабинетите на общината, освен документи, свързани с европроекта, бяха иззети и такива заради които в ОД на МВР Монтана е образувано досъдебно производство за документно престъпление. Открити бяха също и 17 молби за напускане на служители на общината. Молбите са подписани, но са без дата и входящ номер. По-голяма част от тях са на общински служители, които работят в Социалния патронаж, които разказаха, че са били принуждавани да подписват с мотива-цитирам: „за лоялност към кмета“. Така от лоялност всички служители подписали, без директора на патронажа, за която вече ви разказахме, че няма необходимият ценз да бъде директор.

Екип на GlasNews.bg oстава на място, за да проследи събитията в Бойчиновци. Очаквайте подробности!

Бум на нови регистрации преди местния вот в Бойчиновци ВИДЕОПолицията влезе в общината

Още сигнали за злоупотреби в община Бойчиновци ВИДЕО

Разпити и проверки след разследване на GlasNews

Ето какво установи проверката в община Бойчиновци

Защо Европрокуратурата разследва община Бойчиновци? ВИДЕО