Европейската прокуратура влезе в община Бойчиновци след поредица от разследвания  на GlasNews. Показахме ви как пътища за над 5 милиона лева  по европейски проект по  Програма за развитие на селските райони не са довършени три години, след като е спечелен проекта. Стана ясно, че извършеният ремонт до появата на екипа ни е направен некачествено, а според експерти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните райони в страната ни-община Бойчиновци. По случая заедно с Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики сезирахме Европейската и Главна прокуратура. Извършена бе и проверка на място от експерти на Държавен Фонд „Земеделие“, които констатираха нередности.  Стигна се и до това от Фонд „Земеделие“ да поискат парите от авансовото плащане-над 3 мил. лева да им бъдат върнати. Защо Европейската прокуратура започна разследване и как се стигна дотук? Разказваме сега:

Вече ви разказахме как пътища в община Бойчиновци - в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски проект за над 5 милиона лева по Програма за развитие на селските райони, като е направено авансово плащане с ДДС за  над 3 милиона лева от Държавен Фонд –„Земеделие“. Тогава, още преди година, кметът Светлин Сретениев обеща, че ако се наложи ще довършат проекта с общински средства. Нека си припомним:

Как се изразходват милиони евро в един от най-бедните райони в страната ни? ВИДЕО

Още сигнали за злоупотреби в община Бойчиновци ВИДЕО

 Стана ясно, че за същия период в който е удължен проекта заради лоши метеорологични условия са направени улици пред домовете на общински съветници и хора от общинската администрация. След първа част на нашето разследване експертите от Държавен фонд „Земеделие“ пристигнаха на място, за да установят колко качествен е ремонтът на пътищата дотук по проекта за 5 милиона лева. Представител на строителния надзор тогава обясни, че срокът е удължен за пореден път до 26-ти март тази година, и се надява на успешен резултат.

Година по-късно единственият успех, който постигна община Бойчиновци е четвъртият мандат на кмета Светлин Сретениев.  И година след нашето разследване и Европейската прокуратура влезе в общината, а от Държавен фонд „Земеделие“ поискаха да им бъдат върнати над 3 милиона лева, парите дадени  за изпълнение на проекта за ремонт на пътищата в общината.

„ На 26 март тази година община Бойчиновци подаде молба за удължаване на срока за изпълнение на съответния договор. Като мотиви бяха посочени неблагоприятни метеорологични условия, предвид което е спряно изпълнението на строително-монтажните работи със съответния акт образец 10. След извършване на необходимите проверки  от страна на фонд „Земеделие“ е установено, че не са приложени документи, които да доказват необходимостта от това удължаване. И е постановен отказ от сключване на предварително споразумение с община Бойчиновци. Те, от своя страна са подали жалба към административен съд Монтана и към момента е стартирано съдебно производство.

От страна на фонд „Земеделие“ е открито производство по издаване на акт за публично държавно вземане в размер на приблизително 3 200 000 лева.  Към настоящия момент вече е издаден финалният акт, с който разплащателна агенция иска възстановяване на разплатената сума, а община Бойчиновци е подала жалба срещу него и към момента тече съдебен спор.“ , обясни Ива Иванова -зам. директор на Държавен Фонд „Земеделие“-ресор „Програма за развитие на селските райони“.

 

Показваме ви кадри как изглеждат пътищата в Община Бойчиновци в момента, които трябваше  да бъдат ремонтирани с отпуснатите авансово европейски средства още преди три години. Виждате, че не е необходимо дори да изписваме кадрите с преди и сега. Знаци все още няма, а пътищата са в още по-окаяно състояние.

„Ако не беше този сигнал, аз съм сигурна, че реално по документи в Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ този проект щеше да бъде приет. Но медиите не може да са на всяка дупка или всяко положено парче асфалт, който липсва. Приоритет на държавата трябва да бъде тя да търси виновните и тези, които не са си свършили работата. Ние с нашите ресурси на гражданска организация и вие на медия много трудно можем да се доберем до реалните документи, с които да докажем, че реално някой е сгрешил.“, коментира експерт от Европейски център по транспортни политики-Диана Русинова.

Дни след като кметът на община Бойчиновци положи клетвата си за 4-ти мандат представители на Европейската прокуратура, Софийска градска прокуратура, и Главна дирекция „Национална полиция” влязоха в сградата на местната власт и започна разследване за злоупотреба  с европейски средства.

„Извършихме претърсвания на няколко места в България, включително в офиси, принадлежащи на община Бойчиновци. Офисът ни в София води разследване на потенциална злоупотреба със средства на ЕС, включващо проект за ремонтни дейности на общинска пътна мрежа. По време на претърсванията бяха иззети множество документи и бяха разпитани свидетели”, пише в позицията на Европейската прокуратура.

„Почти една година мина от както отидохме в Бойчиновци, въпреки че, тогава разправяха как нито вие, нито ние си разбираме от работата. Уви, оказа се, че Европейската прокуратура е на друго мнение. Мен ме учудва това как този кмет не е отстранен въпреки че, беше преизбран, но при тези сериозни доказателства и тези нарушения, т.к аз ви казах и след една година и след пет години да се върнем на това място нищо няма да е различно. Има неща, които няма как да бъдат оправени. Голямата цена ще я платят гражданите на общината, която вместо да е с пет милиона по-богата и с пет милиона да се направят инвестиции  в нея, тези пари ще бъдат върнати и   няма да има нищо направено реално. Лошото е, че Европа трябва да дойде, да почука на нашата врата, да ни размаха пръст и да се бори за делата, които са важни за нашите хора. Тези инвестиции са за нашите хора. Те не са за някой друг. И сега просто не са се случили.  И това е тъжно за хората. “, допълни Диана Русинова.

Кметът на община Бойчиновци за пореден път отказа да се срещне с екипа ни.

При претърсванията в кабинетите на общината, освен документи, свързани с европроекта, са иззети и такива заради които в ОД на МВР Монтана  е образувано досъдебно производство за документно престъпление. Открити   са 17 молби за напускане на служители на общината. Молбите са подписани, но са без дата и входящ номер. По-голяма част от тях са на общински служители, които  работят в Социалния патронаж. Една от тях е Цецка Карабельова. Пред екипа ни тя обясни, че не е знаела, че подписва молба за напускане.

„- Вие бяхте ли разпитана, затова че сте подписала молба за напускане?

Ц.К. -Да.

-Подписахте ли такава молба? Кой Ви накара?

Ц.К. -Да. От общината, заместник кметицата. Каза, че е еза лоялност към кмета.  Ние не знаехме, че е за напускане.

- Без дата ли беше тази молба?

Ц. К.- Да, без дата.

-Вие прочетохте ли какво пише?

Ц.К.- Не.  В полицията разбрахме какво сме подписали. Всички ги попълниха, не съм само аз.

Всички без директора на патронажа, за която вече ви разказахме, че е със средно образование и  няма необходимият ценз да бъде директор.

Освен с молби за напускане без дати, в община Бойчиновци уволняват и по други начини, за които  вече ви разказахме. Тогава пред камерата ни застанаха две жени-Наталия Кръстева и Валерия Здравкова.   Сега се осмелиха да говорят още уволнени служители. Пенка Петрова и Антоанета Атанасова доскоро са работили в детската градина в село Лехчево. Сега са безработни защото:

„Директорката ни събра всички. Събра ни телефоните на абсолютно всички и ги заключи в дирекцията. Затвори вратите  и каза, че това ще е най-тежкото събрание, което е имала до сега и  ни накара да си пуснем молбите за напускане. Така се получи. Каза хубаво да си помислим за кого ще гласуваме, кой е по-добър работодател, не като човек, а като работодател и да си помислим хубаво за кой ще гласуваме. Никой нищо не каза през деня. Написахме си  и каза: „Изчакайте 5 минути, да ви подготвя направо трудовия договор, прекратяване на трудовите правоотношения. Отиде в кабинета и ни го даде, и се подписахме и си тръгнахме. Няма месец предизвестие, няма нищо. Ден за ден. Всичко се случи за 5 мин. При всеки един избор съм била на първо място при съкращенията, защото имах роднински връзки, които не са с господин Сретениев.“, разказа Пенка Петрова.

„Тя на втория тур ни викна в кабинета си и каза:  „Нали знаете за кой трябва да гласувате, за да си запазите местата? До сега толкова време сте били на работа, не сте имали проблем от наша страна и за да продължим така, трябва да гласувате вие знаете за кой“. Те няма как да знаят кой е гласувал или не. Просто те си изтъкват някакви техни причини. Щом не си с тях, щом си с тоя братовчед, значи си противник. За един ден три жени ни махна.“, обясни Антоанета Атанасова.

По същия начин преди четири години, когато Светлин Сретениев печели изборите за трети мандат е уволнена и предишната директорка на същата детска градина-Галя Аспарухова.

„Имах телефонно обаждане, което ми беше заповядано да събера целия екип на ДГ „Звездица” и да им заповядам да гласуват за Светлин Сретениев и  който не гласува за него ще бъде освободен от длъжност. Съответно аз това не го направих и може би и това е една от причините, която ми помогна да бъда тероризирана и освободена от поста. Ако не гласуваш, си навън. След 18 години трудов стаж, аз 4 години съм вкъщи.“, разказа Галя Аспарухова.

 Разбираме, че в община Бойчиновци уволняват и с доставка на молби за напускане по домовете. Като в случая с Катя Тодорова, която по време на изборите за местен мандат е кандидат за общински съветник от друга листа, не от тази на кмета Сретениев. Тя  е уволнена по този начин:

„Над 10 години работя в общината. От 7 години съм и секретар на Комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Написах молбата, те ми диктуваха, не ми дадоха да отида да си я входирам по нормален начин като всички останали. Викаха горе служители, нямах входящ номер. Отидох в полицията, подадохме жалби, защото не бях съгласна. В същото време подадох и още едно молба, защото предишната беше под натиск, не по мое желание. Явно не са я одобрили и по време на болничния на третия ден дойдоха пред нас. Обадиха ми се да сляза, че са донесли документи да подпиша, да си ги оформят. Беше секретарката  на кмета Нели Минова и  шофьорът Владимир. Това беше заповедта за прекратяване и им казах, че по време на болничен нямам право да подписвам нищо.  Аз слязох и те ми ги дадоха и аз казах, че няма да подпиша, като се върна от болничен тогава. Те се обадиха по телефона на юристката на общината- Красимира Атанасова. Тя каза, че няма проблем да се подпишат нищо, че съм болничен, това не пречи. И те с комисия са подписали тримата, че съм отказала и след време даже не бях и уведомена. Разбрах, че са ми прекратили трудовите правоотношения.“, разказа Катя Тодорова.

Думите й са подкрепени от записи на охранителни камери, които са заснели случилото се. Записите са предадени в полицията.

„За мен изборите не са честни. И се надявам на българската прокуратура и на европейската нещо да направят, така че Бойчиновци да тръгне в друга посока.“, допълни Галя Аспарухова.

Честни ли бяха изборите в Бойчиновци? Показахме ви кадри  на изоставени къщи, в които живеят хора, но само  по изборите.  Най-фрапиращ обаче беше случаят с юриста  на община Бойчиновци -Красимира Атанасова, която е и член на Общинска избирателна комисия е регистрирана  в дома на временно изпълняващия длъжността  кмет и секретар на кмета на общината-Ирена Томова. 

В момента Красимира Атанасова все още е юрист на община Бойчиновци. Все още общински съветник е и Росен Русинов, който има две присъди-за купуване на гласове и побой над учител. За това също вече ви разказахме.

Къде и как купуваха вот в изборния ден?

За всички случаи, които ви разказахме в поредицата от разследвания  сме сезирали компетентните институции и по всички тях се работи.

„Лошото е че, това много трудно се доказва, докато  един кмет е седнал в стола си и има възможност много лесно да си прикрива следите.  И да прикрива това което не е направил или това, което злонамерено е направил. И това не е само в Бойчиновци. И вие, и ние получаваме постоянно сигнали, всеки ден. Това е масова практика.  Съжалявам, че трябва да дойде Европейската прокуратура, някой да си свърши работата. Цялата ни борба и нашата и вашата е насочена към такива случаи, не за  да петним името на България или на даден  кмет. Не, защото  някой го е поръчал, а защото ние много искаме парите да стигат до хората и да подобряват техния начин на живот.“, каза Диана Русинова.

Предстои да разберем също и какъв ще бъде резултатът от разследването на Европейската прокуратура.

Проверка след разследването за пътен ремонт по проект за 5 млн. лв.