Депутатите приеха на първо четене увеличението на пенсиите. „За” гласуваха 141, „против” 1, „въздържал се” 83.

В сряда парламентът обсъжда законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Предлагат се промени в параметрите на пенсионната политика.

В актуализираната сметка се залага увеличение на пенсиите в две стъпки - от 1 юли и от 1 октомври.

Приетите промени в бюджета на ДОО предвиждат актуализация на пенсиите с 10% от 1 юли и вкарването в размера на пенсията на Covid-добавката от 60 лева, както и индивидуалните компенсаторни суми за лицата, които ги получават според изчисленията средната пенсия през юли ще достигне 666 лв., което е ръст от 23,2% спрямо юни.

С проекта се предлагат промени в пенсионната политика, които се планира да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% - от 2000 лв. на 3400 лв. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят от 1 октомври. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече.

Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.