Изследване на Института за пътна безопасност показва, че на АМ “Тракия” са загинали 108 души в периода 2017-2020 година, ранените са 1080. Tези данни я превръщат в магистралата с най-висок риск да загинеш в България, съобщиха от Института за пътна безопасност.

На всички останали магистрали за същия период са загинали общо 74 души, а ранените лица са 603. Въпреки че през последните 10 години рискът да загинеш от ПТП в България е един от най-високите в целия ЕС, ние продължаваме да имаме и най-високата разрешена скорост от 140 км/ч. на автомагистрала в цяла Европа.

Експертите на ИПБ считат за безотговорно и непрофесионално мълчанието на държавните институции по неправилното взето политическо решение през 2012 година за увеличаване на максимално допустимата скорост на 140 км/ч.

Институтът за пътна безопасност предоставя карта на черните пътища в България и настоява за незабавни политически и експертни решения за нормализиране на пътнотранспортната обстановка в България.

Ние сме единствената страна в ЕС, при която се констатира увеличение на жертвите от ПТП от месец май 2021 година с повече от 40% спрямо 2020 година. През тази година от месец май до 20 юни са загинали 88 души, а за същия период на миналата година те са били 53.