61-ва Стрямска механизирана бригада се включи в преодоляване на последствията от наводнението в община Карлово.

85 военнослужещи с 13 единици техника от 1-ви механизиран батальон, батальона за логистично осигуряване, щабният батальон и зенитно-ракетният дивизион, от състава на 61-ва механизирана бригада, се включиха както вчера, така и днес в преодоляване на последствията от наводненията в община Карлово.

Формированието оказва помощ в района на село Богдан, което е едно от най-засегнатите. Действията на военнослужещите се ръководят от командира на 1-ви механизиран батальон подполковник Станислав Малешков.

От софийската аварийна група също се включиха в спасяването на хора. 

След обилните дъждове и повишаване нивата на реките в общината е обявено частично бедствено положение. Припомняме, че наводнението стана, след като река Татлъ Дере преля, а две диги на река Стряма се скъсаха. 

Цяла нощ наблюдаваха река Стряма, наводнила 5 села в Карловско

Междувременно през цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско.

Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

В зависимост от обстановката днес ще бъде направена преценка и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан - Московец. Днес ще се направи и проверка на къщите, за да се установи дали няма останали бедстващи хора в откъснатите села Богдан и Каравелово. 

Хора са ранени при наводненията в Карловско, жители остават блокирани

Какво време ни очаква днес?

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време, по-значителна ще е облачността над североизточните райони и все още ще превалява.

След обяд отново ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще има краткотрайни валежи. Ще духа умерен, след обяд в североизточната половина от страната до силен северозападен вятър.

Максималните температури ще са между 22° и 27°.

И Добрич под вода! 35 сигнала за наводнения, евакуираха двама души