Столичанин сигнализира за разновидност на опасна схема. Измамници обикалят из София, опитвайки да продадат ножове на стойност от 50 до 100 лева. Те говорят на украински или руски, като насочват усилията си към възрастни граждани.

За случая сигнализира столичанин, който е станал свидетел на опитите им да пробутат стоката на мъж. Той споделя за видяното в група на кв. "Овча купел" в мрежата. Кирил Димитров твърди, че ако получат отказ въпросните "търговци" стават агресивни и груби.

"Ако откажат се оглеждат за хора и стават груби. Пред мен така влезнаха в колата на възрастен мъж, а той ги гонеше. Отидох и веднага се качиха в джипа и избягаха", пише той.

Кирил Димитров разказва, че е подал сигнал до МВР за случая, като призовава своиоте съкварталци да сигнализира на органите на реда, ако въпросните мъже бъдат засечени в квартала.

Опит за измама: Чужденец продава тенджери за $3200 срещу 500 лева

Вижте целия сигнал на Кирил Димитров:

Внимание! Агресивни измамници. Говорят на руски или украински. Обикалят магазините и набелязват жертви - възрастни хора. Предлагат им да си купят ножове за 50 - 100 лева.

Ако откажат се оглеждат за хора и стават груби. Пред мен така влезнаха в колата на възрастен мъж, а той ги гонеше. Отидох и веднага се качиха в джипа и избягаха. Подаден е сигнал в полицията. Ако някой ги види пак в квартала - 112.

Той публикува и снимка на джип. На който, по непотвърдена информация, са се качили апашите.

Чужденец подари тенджери на пловдивчанка, задигна 8500 лева от дома ѝ

Припомняме, че в последните седмици бяха засвидетелствани няколко случая на сходна схема. При тях чужденци предлагат скъпи тенджери на промоционални цени, като решението за покупката трябва да се вземе моментално.

За неуспешен опит за измама споделиха жители на софийския кв. "Надежда"

В Пловдив вече има няколко измамени по този начин. В рамките на 10 дни пострадаха възрастни хора, които живеят сами. Измамниците използват наивността им като им предлагат подаръци и искат да влязат в домовете им и да им откраднат пари.

По случаите са образувани досъдебни производства.

Мъже измамиха пловдивчанин, пробутаха му тенджери и ножове за 3000 лв.

При друг случай пловдивчанин олекна с цели 3000 лева. Потърпевшият бил заговорен на улицата от трима мъже, представили се за търговци на качествени луксозни стоки за бита. Без да се двоуми пенсионерът поканил непознатите в дома си, а те успели да го заблудят, че предлаганите съдове за готвене и прибори за хранене са със златно покритие.

Убеден, че прави изгодна сделка, домакинът платил 3000 лева за два комплекта тенджери, куфарче с вилици и ножове и спален комплект. За измамата се разбрало, когато роднини на мъжа получили информация за неясната му покупка.

Призоваваме да бъдете внимателни!

Схемата с тенджерите не спира, още един е измамен