Пловдив е един от най-големите градове в страната, но често неговите жители се оплакват от ситуацията с предвижването на територията му, въпреки сравнително компактните му размери.
 
Различни належащи ремонти затрудняват водачи и пътници, а много от пътуващите с градския транспорт отчитат и други проблеми.
 
Пловдивчанин споделя недоволството си от препълнените "щъркели" в своя публикация в мрежата. Той споделя и кадър, показващ броя на пътниците по време на час пик. Ситуацията е заснета по автобусна линия №27.
 
"17:30 часа в "щъркел" номер 27. Докога!? Пиков час, малък автобус, хората - един върху друг",  пише Петър И.
 
Случката предизвиква разнопосочни реакции у пловдивчани. Много от тях са възмутени от случката и смятат, че трябва да има промяна в организацията. Други са на мнение, че това не е единственият начин за транспорт в града, описвайки алтернативите - кола, колело или пеша.
 
Образува се своеобразна дискусия, в която пловдивчани изразяват своите позиции. Някои смятат, че повече автомобили не са решение за справяне с трафика по улиците, но граждани контрират, че понякога алтернатива просто няма. Вижте мненията на пловдивчани:
 
"Така ще е, докато си седим и нищо не правим. Този градски транспорт е пълна гавра с хората", смята Вера П.
 
"Много били колите по улиците, но и градският транспорт е под всякаква критика. Така няма как да имаме по-чист град", констатира Никола В.
 
"Времето се стопли, ходете пеша или с колелета", съветва Милен Д.
 
"Като толкова много мрънкате, че автобусът е препълнен, изкарайте книжки", добавя и Теодора У.
Припомняме, че от 1 март по линия №20 от вътрешноградския транспорт на Пловдив тръгнаха 5 нови 12-метрови автобуса. Декември месец друг пловдивски превозвач закупи  15 броя 12-метрови автобуса.
 
Като машините вече се движат по линии №4, 9 и 22 и където другаде е необходимо. Другите 5 също предстои да се включат в изпълнението на маршрутните разписания.
 
Като се очаква постепенно всички рейсове тип „щъркел“ поетапно да изчезнат от пейзажа на градския транспор. Към момента обаче дискомфортът някои пътниците все още продължава.