Правила за управлението и паркирането на електрическите тротинетки в града ще създаде община Пловдив. Това реши Общественият съвет за подобряване качеството на въздуха, който заседава днес под ръководството на зам.-кмета по екология Анести Тимчев. В правилата ще бъдат описани и начините за контрол, които местната власт ще упражнява при нарушения.

„Осигуряване на скоростно придвижване на градския транспорт – това е една от мерките, с които да ограничим трафика в центъра, респективно и вредните емисии. Затова на следващото заседание на Обществения съвет ще присъстват експерти, с които да обсъдим как би могло да се реализира подобно придвижване“, заяви Тимчев по време на днешното заседание.

Важно за водачите на е-тротинетки. Ето какви са правилата на пътя

Зам.-кметът предложи по време на Европейската седмица на мобилността - от 16 до 22 септември, да се въведе пробен модел за бързо движение на градските рейсове, да се насърчи използването на алтернативен транспорт и ограничаване на автомобилния трафик, за да се направи анализ. Той ще помогне при въвеждането на различни мерки за опазване чистотата на атмосферния въздух.

Съветът подкрепи и инициираната от  предприятието „Организация и контрол на транспорта“ промяна в Наредба №2 за организацията на движение. Идеята е паркирането на места, непредназначени за това, и увреждането на общинска земя ще бъде санкционирано. Предстои до 2 седмици текстът да бъде качен за становища на сайта на община Пловдив.

Деца самоубийци - шпорят с тротинетки по оживен път във Варна СНИМКИ

Ще бъде организирана и среща с представители на големи търговски вериги в града, за да се обсъди вариант за ползване на паркингите им от граждани през нощта.

Следващото заседание на Обществения съвет за подобряване качеството на въздуха ще бъде през август.