Броени дни остават от настоящата година, а в празничните нощи се събират семейства и приятели. Но в много домове любими хора повече никога няма да се завърнат. И изминалата 2022 година бе белязана от ужасни катастрофи, отнели живота на стотици наши сънародници.

Фактите покрай някои от тях потресоха обществото и повдигнаха много въпроси за поведението на пътя, отговорността и отношението на полицията към престъпниците.

Стореното от Семерджиев, Любенов и други водачи, отнели живот, ще отеква още дълго време в България и ще припомня, че липсата на контрол и бизотговорността погубват съдби. В катастрофите през изминалата година живота си загубиха много младежи, а дрогирани и пияни водачи ужасиха с безнаказаното си предвижване по улиците на страната.

Но кои бяха едни от произшествията, белязали изминалата година? Нека си припомним, за да не забравим.

Катастрофата на Георги Семерджиев, отнела живота на две млади момичета

През нощта на 5 юли 36-годишният Семерджиев предизвика фаталната катастрофа в София. Тогава той мина на червен светофар и се удари челно в такси, след което джипът му се разцепи на две и бяха убити на място пешеходките Христина Дилева (22 г.) и Хариет Стефанович (26 г.). Разследването установи, че Семерджиев е карал със 166 км/ч, бил е под влияние на амфетамин и метамфетамин, книжката му била отнета и карал с фалшиво свидетелство и подменени табели. След катастрофата  избяга от местопроизшествието и  укри.

Симона Радева и Семерджиев се прегръщали и целували "приятелската"

Покрай случая изплуваха плашещи подробности –  скандалната бивша полицайка Симона Радева, която пристигнала със стълба при Семерджиев и му помогнала да се укрие, неговите контакти със служители на реда, безнаказаното му поведение на пътя и използването на полицейски лампи.

От къде се познават полицайката от 1 РУ и Георги Семерджиев?

Два млади живота бяха погубени, а случаят показа огромното беззаконие, в която криминално проявени вилнеят по пътищата на страната. Според разследването, след удара в таксито, джипът продължил със скорост около 151 км/ч и ударил първата пешеходка Христина, която в този момент била до десния бордюр на бул. “Черни връх”. След това тялото на пешеходката било притиснато към метална предпазна ограда на тротоара и към зид на подлеза. После аудито се забило в металната конструкция на асансьор на метрото и се разкъса на две частил. Предната част със скорост около 60 км/ч. ударила втората пешеходка. Делото срещу Семерджиев ще продължи и през следващата година, а цяла България очаква присъдата на магистратите.

Случайност? Гаджето на полицайката Симона пристигнал пръв на катастрофата

Семерджиев карал със синя лампа преди катастрофата ВИДЕО

Четирима загинаха край Баня

На 21 май 2022 г., около 18:30 часа, на главния път Пловдив-Карлово, край гр. Баня, стана катастрофа с три коли – „Опел", „Фолксваген Голф" и „Дачия". Те  пътували в посока към  Карлово. При катастрофата  "Опел"-ът, управляван от 62-годишeн мъж се е ударил в крайпътно дърво. В резултат на това са загинаха двама мъже и две жени, които  пътували в автомобила.

На място починаха 62-годишният шофьор на колата, врязала се в дървото край пътя и съпругата му на 55 г. Тяхната 33-годишна загинала в линейката на път за болницата. Починал е и 34-годишен мъж, който е бил четвъртият спътник в автомобила, също на път към болницата.

Жертва на домашно насилие и родителите ѝ са сред загиналите край Баня

Първи СНИМКИ от катастрофата край Баня, която отне четири живота

Фаталната катастрофа край Ловеч

Тежка катастрофа на пътя Ловеч – Плевен отне пет живота на 16 юли. Блъснаха се два автомобила. В зверския инцидент сред жертвите бяха две бебета. От удара загинаха водачът на едната кола и едногодишно момченце, пътник в автомобила. Ранена бе  и 51-годишна пътничка.

Загиналите, които са били в единия автомобил,  пътували за кръщене в Троянския манастир. Седеммесечният Мартин е трябвало да приеме християнската вяра. Бащата, който е шофирал, е загинал на място заедно със сина си и 54-годишна жена.

Причината за сблъсъка бе, че единият  шофьор навлязъл в насрещното. Непосредствено преди това той получил остър миокарден инфаркт.

Зверска катастрофа край Ловеч! Петима загинали, от които 2 бебета* ВИДЕО+СНИМКИ

Полицаи, загинаха при гонка с мигранти в Бургас

Сутринта на 25 август при гонка с мигранти загинаха двама български полицаи.  Патрулният им автомобил бе пометен от автобус, в който имаше над 40 мигранти. Служителите на реда опитаха да препречат пътя на трафикантите през Бургас.

До преследването се стигна, след като рейсът с бежанци премина не спря на няколко поста на “Гранична полиция”.

Загинаха 43-годишният Атанас Градев и Йордан Илиев на 31 г., на когото предстоеше сватба. Самият той изобщо не е трябвало да бъде на работа във въпросната нощ, но поел извънредно дежурство в друго отделение, в което не са достигали патрулните полицаи. 

Жестока катастрофа в Бургас! Има загинали полицаи СНИМКИ+ВИДЕО

Произшествието на столичното Околовръстно

На 25.09.2022 г. около 04.05 ч. на Околовръстния път на София Георги Любенов помете автомобил, в който пътуваха френски граждани. При инцидента загина 64-годишен мъж , а съпругата му и друг мъж пострадаха.

Любенов управлявал луксозното си возило след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Скоростта на автомобила е била 195 км/ч ... В случая отново се появи и полицейска връзка. Оказало се, че полицейският автомобил се е движел по маршрута на Поршето, като се появи скандалната версия ,че полицаите са ескортирали джигита.

 Полицаи бяха обвинени за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ при катастрофата.

Прокуратурата обяви, че разполага с данни и свидетел, че полицаят е приел сумата от 200 лв. от обвиняемия Любенов, за да не извърши контрол на водача на МПС, след като се е установило, че той е употребил алкохол.

Шофьорът от мелето в София: Какъв българин си ти, че си се загрижил за чужденци?

Съдът реши за Любенов, обвинен за катастрофата на Околовръстното. Той се разплака

Сблъсъкът на кръговото в Шумен

22-годишно момиче загина в трагичен сблъсък на кръгово кръстовище в Шумен. 18-годишния Жечко Кюркчиев помете с автомобила си колата на Светомира  и нейната спътничка.  Трагедията се разигра през нощта на 28 септември.

Кюркчиев се е движел с управляваната от него кола с над 80 километра в час, не пропуснал и блъснал вече навлезлия в кръстовището друг автомобил.

Момичетата от пометената кола били извадени от пожарникари и откарани в лечебно заведение. В болницата Светомира почина. Младежът, причинил катастрофата е правоспособен, но  към момента на трагедията имал  шофьорска книжка едва от края на май.

Камера е заснела тежката катастрофа в Шумен, при която загина млада жена ВИДЕО

Сблъсъкът край Здравец

На 9 ноември катастрофа край Варна взе жертви. Инцидентът стана в близост до село Здравец.

Автомобилът се  движил с висока скорост и водачът  загубил управление. Ударил се е в крайпътно дърво, а в резултат на това починаха две непълнолетни момичета и 32-годишен мъж.

Стана ясно кои са загиналите в тежката катастрофа край Варна

 Епилептик погуби младо момиче на пешеходна пътека

Шофьор на камион блъсна и уби 19-годишно момиче на пешеходна пътека на оживения столичен булевард "Гоце Делчев" на 10 октомври. След като камиона я блъска, Виктория Мариева била влачена около 30 метра.Момичето е пресичало на пешеходната пътека на ул. „Кестенова гора“. Говорела по телефона, когато в гръб я връхлита камиона.

Машината кривнала от пътя си. По време на инцидента се оказа, че на шофьорът му прилошало. Той се оказа и болен от епилепсия, а съдът го освободи срещу гаранция от 2000 лева.

Стана ясно кое е загиналото 19-годишно момиче. Почивай в мир, Вики! СНИМКИ

53-годишният шофьор, убил Виктория, е карал с превишена скорост

Гонката с мигранти на Околовръстното

Сутринта на 22 ноември бе белязана от нов тежък пътен инцидент. В причините за него откриваме и друго престъпление – каналджийството, което през изминалата година беляза бурен ръст.

Бус с мигранти опита да избяга на служителите на реда. Полицаят Петков чакал на входа на София, за да се включи в гонката. Тогава бусът, шофиран от трафиканта, го ударил. 

При удара Петков пострада сериозно, а след месец борба за живота си почина в лечебно заведение.

Трагедия! Почина полицаят, пострадал при гонката с мигранти край София

Трагедията край Стара Загора

На 29 ноември трима души загинаха при тежка катастрофа край Стара Загора. Шестима бяха ранени. Инцидентът стана малко преди 12:00 ч. между селата Средец и Тракия.

Челно се удариха лек автомобил и миниван. На място са загинаха 38-годишният шофьор на минивана и двете жени, които  пътуваха в него. 

 Мелето на пътя Пловдив – Хасково

Тежка катастрофа стана на пътя Пловдив-Хасково през нощта на 12 декември. Бизнесменът от Кърджали - Аднан Юсеинов, предизвика произшествието при изпреварване, а в мелето загинаха двама души – Салиф Тефик и таксиметровия шофьор Сурай Расим, а Аднан бе настанен в болница със сериозни травми.

По първоначална информация причината за тежкия сблъсък бе неправилно изпреварване на БМВ-то, което блъска таксито, а след това навлиза в насрещното и се забива в друга кола.

Това е бизнесменът с БМВ-то, причинил мелето на пътя Пловдив-Хасково

Стана ясно кой е вторият загинал в тежката катастрофа край Пловдив

Ударът при Томбул джамия

Тежка катастрофа преди Бъдни вечер почерни Шумен. 24-годишен мъж, шофиращ кола с превишена скорост, загуби контрол над превозното средство и се блъснал. Вследствие на пътното произшествие на място са загинали младия водач и 13-годишно момиче, пътувало в автомобила.

Друго непълнолетно момиче – на 16 години, бе откарано в много тежко състояние в болнично заведение, където по-късно  почина.

Тежка катастрофа в Шумен! Има загинали* СНИМКИ

Разкриха причината за зверската катастрофа в Шумен, отнела три живота

Това е само малка част от черната хроника, която се пише ежедневно по улиците на България. Но какво казва статистиката на МВР?

През периода 01.01.2022 г. – 30.09.2022 г. на територията на страната са настъпили общо 4857 инцидента, при които са загинали 383 души и са ранени 6177 други участници в движението.


Спрямо същия период на 2021 г. Катастрофите през 2022 г. са повече с 376, а загиналите – са повече с 17, а ранените – с 566 (само до септември).

До месец септември 2022 г. в сравнение с периода на 2021 г. се отчита увеличение по трите показателя – катастрофи (+376), загинали (+17) и ранени (+566). При настъпилите през отчетния периодса загинали: 217 водачи, 105 – пътници и 61  пешеходци.

Майката на загиналата Хариет: Семерджиев е жертва на наркотиците, съжалявам и него

До месец септември 2022 г. най-много произшествия са настъпили на територията на ОДМВР – Пловдив, (562), СДВР (494) и Варна (477). Броят на ТПТП е най-малък на територията на ОДМВР – Ямбол (37), Перник (53) и Търговище (58).

До същия период отново най-голям е броят на загиналите в Пловдивско - 33, СДВР – 30 и ОДМВР – Бургас - 28. Най-малък е броят на загиналите на територията на ОДМВР – Габрово (2), ОДМВР – Видин и Смолян (по 3), Разград, Търговище и Ямбол (по 4). Няма ОДМВР без загинали участници в движението по пътищата.

До септември 2022 г. двадесет и три деца са загинали като участници в движението по пътищата

Припомнихме само някои от случаи, които почерниха страната. Зад всеки инцидент, всяка жертва и ранен стои история, съдба... и семейство, което никога повече няма да види своя близък.

Нека посрещнем Нова година с пожелание за по-отговорно шофиране и справяне с безотговорните водачи.

Шофирайте внимателно!

Пътувайте с идеята да стигнете, а не с мисълта "на мен не може да се случи"