Кога ще спрат хората да се избиват на пътя? Едва ли скоро ще си отговорим на този въпрос особено, ако погледнем статистиката за година, а защо не няколко години назад.

Въпреки десетките акции по пътищата, освен глоби и увеличаване на прибраната сума от санкции, друг реален ефект няма. Нито катастрофите са намалели, нито за жалост и жертвите.

От Glas.bg ще ви представим обзор на по-тежките пътнотранспортни произшествия през годината и сравнение с предходната - 2018.

Жертвите на катастрофи от началото на годината до средата на декември са с 9 повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от ръководството на МВР преди 10 дни. Катастрофите са с 14 повече, а ранените - с 42 повече. Или 6413 са общо катастрофите по пътищата за този период, а загиналите са 594 - ранените 8100.

Това не е само статистика и числа. 594 живота са приключили на пътя. Така както за цялата 2018 са загинали 611, а през 2017 войната на пътя е отнела 682 живота. Най-ужасното то всичко това е, че няма промяна в последните години. Такава, че човек да си каже вървим в правилната посока и един ден почти никой няма да намира смъртта си така нелепо.

Да, ама не! Близо двама души умират на ден. Ако трябва да сме точни 1,72 души - ни повече, ни по-малко. Докато е имало дни, в които не е загивал никой на пътя, то е имало и черни дни - с по 6-7 жертви.

На 31 март трима души намират смъртта си на АМ "Тракия" край Пазарджик. Водач на лек автомобил „Нисан“ е шофирал с несъобразена скорост в участък с ремонт, загубил е управление над колата и е навлязъл в насрещното платно. Оттам автомобилът е паднал от моста в коритото на реката отдолу. Трима от пътувалите петима в колата загива намясто.

11 май - пътят Пловдив-Пазарджик. Тежка катастрофа в близост разклон за с. Цалапица отнема живота на трима души. Автомобил се блъска в камион, който се движи на заден ход. Шофьорът и двама пътници загиват.

Трима младежи намират смъртта си катастрофа на 13 юни по пътя Долен – Неделино. Загиналите са само на 23, 24 и 27 години. Те са от златоградското село Долен. БМВ-то се удря странично в микробус „Мерцедес“. Предполага се, че причината е превишена скорост.

На 28 юли румънско семейство с бебе загина при тежък инцидент на пътя Варна-Бургас. Катастрофата става в района на село Горица, когато се блъскат лек автомобил „Опел” с чуждестранна регистрация и камион „МАН”. Намясто загиват жена и дете, водачът е в тежко състояние, но и той умира от раните малко по-късно в болница във Варна.

На 4 октомври баба, дядо и двете им внучета загиват при катастрофа в прохода на Републиката (Хаинбоаз) и последвало запалване на автомобила. След извършен оглед на местопроизшествието става ясно, че украинец е навлязъл в насрещното движение. Последвал е челен удар с идващия автомобил, в който пътуват четирите жертви от село Шивачево.

Жертвите от "Хаинбоаз": Баба, дядо и двете им внучета, всички от Шивачево

 

Това са само част от тежките инциденти по родните ни пътища. Причините са различни, но резултатът един и същ - трагичен.

Логично или не в някои населени места инцидентите в пъти надвишават по брой и смъртност други. В статистика на МВР по области до 31 октомври безспорен "лидер" по ПТП-та е Пловдив. 711 пътни инцидента за десет месеца в областта при 5 607 е в страната. Или иначе казано всяка 8-ма катастрофа в България става в Пловдивско. В тези катастрофи са загинали 52-ма, а 923 са ранени. За същия период през 2018 жертвите са с 11 повече от тази година.

Следващата област, където има най-много ПТП-та е Софийска. 640 катастрофи с 60 загинали, като жертвите с 21 повече от 2018 г.

В другата противоположност - в Търговищко до 31 октомври 2019 г. са станали само 42 катастрофи, за жалост смъртта са намерили 14 души. Най-малко загинали има в областите Видин и Смолян, където за десет месеца на пътя загиват по 4 души, съответно в 66 и 63 пътни инцидента.