Шофьор от Пловдив е забелязал грешка в попълването на фиш, с който е глобен за паркиране в тревни площи край Централна гара. Той самият признава, че нарушил правилата, но ден по-рано, а не в посочонето време на фиша.

"Искам да попитам само когато ти е написан такъв фиш на дата 29.11,а всъщност на него пише 28.11 имам ли официалното право този фиш да се обжалва и какъв е редът, ако имам това право?", пита Веньо Стамболов.

Той е добавил и снимка на самия фиш.

Водачът добавя, че реално може да докаже, че колата му е била паркирана пред блока му, а не на въпросната улица. Потребители обаче го съветват, да си плати 50-те, защото "разправиите не си струват".

Какви всъщност са правата на водачите в подобни ситуации?

За маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, контролните органи могат да налагат на място глоби в размер от 10 до 50 лв.

За наложената глоба се издава фиш, който съдържа данни за самоличността на контролния орган и на нарушителя, мястото и времето на нарушението, нарушените разпоредби и размера на глобата.

Фишът се подписва от контролния орган и от нарушителя, че е съгласен да плати глобата.  В Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) не е предвидена процедура за обжалване на фишове, но пък е предвиден механизъм за оспорването им.

Когато санкционираното лице оспори нарушението или откаже да плати глобата, фиша се анулира и на негово място се съставя акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Срещу акта вече могат да бъдат подадени възражения към административно-наказващия орган - в КАТ. Въз основа на него пък следва издаване на наказателно постановление (НП) за налагане на глобата, което може да се обжалва пред съответния районен съд.