Някой ден облеклото ни ще може да "чува" шумовете около и вътре в нас.

Учените вече са разработили материал, който може да действа като микрофон и да улавя говор, шумолене на листа и чуруликане на птици, превръщайки акустичните сигнали в електрически.

Ако бъде интегриран в плат за дрехи, материалът може дори да "чува" ръкопляскания и слаби звуци, като например сърдечния ритъм.

Подобни технологии могат да осигурят удобен и ненатрапчив начин за наблюдение на функциите на тялото или да оказват подкрепа на хора с увреден слух, казват учените, цитирани от списание Nature.

Акустичните тъкани съществуват от стотици години, но досега те са използвани основно за заглушаване на звука. Концепцията на "микрофонния" плат е съвсем различна, казва Уей Ян от Технологичния университет Нанянг в Сингапур, който е един от създателите на материала.

Ян и колегите му били вдъхновени от човешкото тъпанче. Звуковите вълни причиняват вибрации в тъпанчето, които се преобразуват в електрически сигнали към мозъка. Във вътрешните слоеве на тъпанчето колагеновите влакна се излъчват от центъра, докато други образуват концентрични пръстени. Пресичащите се влакна изглеждат подобно на текстилните тъкани.

Аналогично на това, което се случва в тъпанчето, звукът кара наночастиците в тъканта да вибрират. Иновативният плат, наречен Twaron, ефективно преобразува входящия звук във вибрации. Благодарение на пиезоелектрични материали, вплетени в неговата тъкан, при натискане или огъване се генерират електрически сигнали, които могат да бъдат изпратени до малък чип, който чете и записва напрежението.

Микрофонът от плат е чувствителен към редица нива на шум - от тиха библиотека до натоварен трафик. Учените взе още изследват каква обработка на сигнала е необходима, за да се разграничат целевите звуци от околния шум. Интегрирана в облеклото, тази чувствителна към звука материя ще се усеща и ще изглежда като съвсем обикновен плат, казва Ян.

В проведените до този момент експерименти платът е запазил функцията си на микрофон дори след 10 изпирания.

Изследователите предполагат, че микрофоните от плат могат да помогнат за подобряването на слуха и комуникацията. Екипът на Ян е създал и риза с две пиезоелектрични влакна, разположени на гърба ѝ на разстояние едно от друго, пише profit.

Въз основа на това кога всяко влакно е уловило звука, ризата може да "открива" посоката, от която той идва. Когато са свързани към външен източник на захранване, микрофоните от плат могат да излъчват звук като високоговорители.