Защо в 6-те районна на Пловдив един обяд по европейска програма за социално уязвими групи струва 4,32 лева за храноден, а този в новия ромски център в квартал „Столипиново” ще е 19,5 лева? Този въпрос изниква, когато се види последната обществена поръчка, на която възложител е зам.-кметът по социална политика Георги Титюков.

"GLAS с Тина Ивайлова": Общински служители карат служебни коли с екстри за хиляди левове

Преди дни той направи първа копка на обекта, който се намира на улица „Калина”, като цената за строителството на сградата от 475 кв.м ще е 900 000 лева с ДДС, или 2000 лв. на квадратен метър.

Оказва се обаче, че не само строителството на социалния ромски център ще е скъп, а изхранването на хората, които ще ползват  услугите му. Макар всички разходи да се поемат по  добилия известност европроект за „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, прави впечатление цените, които ще се плащат, пише trafficnews.

СКАНДАЛ: Кои зам.-кмет и общински шеф купиха служебни коли с екстри за лична полза? ВИДЕО

Обществената поръчка е на стойност от 300 000 лева с ДДС, като тя трябва да осигури топъл обяд на 50 лица, ползващи услугите на центъра за период от 15 месеца, или около 15 000 порции.  

Ще поиска ли Здравко Димитров оставката на Титюков?

Поръчката е направена чрез публична покана до три фирми, които  са дали сходни оферти с разлика от няколко  стотинки – около 19,5 лева на порция. И трите компании имат договори с Община Пловдив за храна по различни проекти, като две от тях са с управители, които са свързани с партията на Георги Титюков – „Кауза Пловдив”.

Европроекти за милиони на пловдивски зам.-кмет отиват в антикорупционната комисия към ОбС

Едната от тях е „Д и М Инвестмънт” с управител Димитър Митев. Той е и собственикът на дружеството, като бе водач на листата на „Кауза България ” за Община Родопи на миналите местни избори. Компанията е регистрирана в село Белащица.

Другата фирма е „Индустриал фууд”, която също има договори за храна с Община Пловдив, на които възложител е зам.-кметът по социална политика. Управител и собственик на компанията е Атанас Георгиев, която той придобива през 2020 годин от човека на „Кауза България” в община Родопи – Димитър Митев.

Третата компания е „ Таксидо Ентъртеймънт" със собственик и управител Свилена Русева. Тя бе кандидат за общински съветник от „Кауза Пловдив” на последните местни  избори. В момента тя държи и най-големия договор за „Топъл обяд” в Община Пловдив за 5,6 млн. лева.  Фирмата предоставя храна за услугата в районите „Тракия”, „Източен” и „Западен”, а освен това е спечелила още 4 обществени поръчки.

Въпросният договор за трите района за топъл обяд е за срок от 4 години, като единичната цена е от 3,40 лева на храноден  без ДДС. През март 2022 година се прави индексация на договора  с 20 стотинки и така порцията за всеки един нуждаещ се става 3,60 лева без ДДС или 4,32 лева с налога. 

По договор фирмата на Свилена Русева трябва да приготвя супа, основно постно или местно ястие, десерт веднъж седмично, както и две филийки хляб всеки ден. Минималното количество  за порция супа е 250 гр., за постно ястия 300 гр., а за месно 250 гр. като местото трябва да е минимум да е 100 грама.  Това струва 4,32 лв. на порция.

Офертата по новата поръчка от 19,5 лв. на порция, която  е дала Русева, както и другите две фирми, за ястия на храноден са:  супа и основно от 350  грама(мин. 100 грама месо или 200 гр. риба, ако е месно), десерт 150 грама, както плод и две филийки хляб.  Разликата от 5 пъти в цената е заради 200 грама от ястията, 4 плода и десерта седмично.  Разбира се, има разлика в цените, когато се готви за 50 души на ден и за 1000,  но тук става дума за 5 пъти по-висока цена.  Друг е и въпросът дали от топлия обяд за 4,32 лева няма да се слага 200 грама повече, като се добавя и 4 десерта седмично.

Само за няколко дни комисията, назначена от Титюков е провела договарянето с трите фирми и е излязла с решение да бъде избрана „ Таксидо Ентъртеймънт"  за изпълнител.

 

Повече от ясно е, че ако поръчката бе на състезателен принцип едва ли тези цени щяха да бъдат дадени. На практика Георги Титюков е поканил три фирми, с които имат връзка през „Кауза Пловдив”, като цените меко казано са „коментирани” помежду им.

Въпросът е дали тук не става въпрос за очевиден конфликт на интереси между зам.-кмета и трите фирми, които печелят обществени поръчки за милиони с храненето. 

По абсолютно същата програма бе изграден и  Младежкия център край Гребната база. Чрез него зам.-кметът Георги Титюков си купи автомобил за 80 000 лева, чиято функция трябваше да бъде извозване на младежки екипи до  малките населени места. Колата обаче доскоро не изпълняваше такава функция, а бе използван като лична от зам.-кмета.  След разследването на Тина Ивайлова, Титюков остава автомобила на паркинга на Младежкия център.