Астрономите за първи път са открили нов тип древни червени гигантски звезди, наречени "стари пушачи". Според проучване, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, тези мистериозни звезди се намират в най-вътрешната част на Млечния път. Те могат да изчезнат за много години, така че да не могат да се видят, а след това гигантските звезди внезапно изпускат облаци дим с размерите на Слънчевата система, пише The Guardian.

Новите мистериозни гигантски древни звезди са открити чрез изследване на близо милиард звезди в инфрачервена светлина по време на 10-годишна космическа сонда. 

Астрономите са се заели да уловят рядко срещани новородени звезди – известни като протозвезди – докато са подложени на еквивалент на скок на растеж на звезди. През тези периоди младите звезди бързо придобиват маса чрез поглъщане на околния звездообразуващ газ, което води до внезапно увеличаване на светимостта.

В резултат на наблюденията астрономите за първи път са открили 32 нови протозвезди, чиято яркост се е увеличила най-малко 40 пъти, а в някои случаи и над 300 пъти.

Но по време на ново проучване астрономите са открили нещо неочаквано, а именно група мистериозни древни червени гигантски звезди, разположени много близо до центъра на Млечния път. Тези звезди активно изхвърляли материя, тъй като са в края на еволюцията си и от 21 такива звезди 7 бяха признати за нов тип червен гигант. Учените ги нарекли "стари пушачи".

Според учените тези звезди намаляват яркостта си в продължение на много години, така че стават невидими и след това внезапно изхвърлят облаци дим в космоса. Авторите на изследването предполагат, че конвекционните течения и нестабилността вътре в звездите могат да предизвикат излъчването на облаци дим.

Снимка: ESO

Тези облаци, които са сравними по размер с размера на Слънчевата система, са съставени от прах и се излъчват в една посока от една област на повърхността на звездата, смятат астрономите. Но точният механизъм на излъчване на материя все още остава загадка.

Нов тип древна звезда е открита в най-вътрешната част на Млечния път, където се смята, че звездите съдържат повече тежки химически елементи, отколкото където и да е другаде в нашата галактика. Когато такива звезди изхвърлят материя в космоса, тя става основа за появата на нови звезди.

Учените вярват, че откриването на нов тип звезда, която изхвърля материя, може да промени начина, по който мислим за това как химичните елементи се разпределят в космоса.

Констатациите са публикувани в Месечните известия на Кралското астрономическо дружество.

Превод: GlasNews.bg