Няма основание за намаляване на учебния материал за матурите. Това заяви началникът на Регионално управление на образованието за София-град Ваня Кастрева и допълни, че това няма да е честно спрямо учениците.

„За дванадесетокласниците, смятам, че те нямат основание да искат редуциране на учебния материал. Защото те отдавна знаят за зрелостните изпити. Въпрос на организация и мотивация е те да се подготвят за тях. За мен дискусията за намаляване на учебния материал е демотивираща.

Вече е късно, тепърва да казваме сега кое отпада от материала, смятам, че ще е нечестно спрямо тях”, коментира тя. Шефката на столичния инспекторат подчерта, че трябва да гарантира и спокойствието на родители, защото когато човек е тревожен, резултатите не са добри.

Кастрева допълни, че не е поставен и въпросът за промяна на датата за матурите. При добра епидемична ситуация те ще се проведат по график. Държавният зрелостен изпит по български език и литература е плануван за 19-и май, а вторият по предмет по избор – за 21-и.

Във връзка на страховете на някои родители да върнат детето си в училище Кастрева припомни, че е възможно след подаване на заявление то да остане на онлайн обучение, предава Нова телевизия. За да се случи това те трябва да осигурят техническа възможност за провеждане на уроци от вкъщи.  Над 1000 са само случаите на деца, преминали по желание на родителите си към ОРЕС, в София.

Според Кастрева ефективността на онлайн обучението зависи от домашната среда, но категорично не значи неучене. Отговорност на учителите е да бъдат във връзка с родителите, за да се намалят дефицитите.

По думите ѝ няма пречка образователните центрове да отворят врати. „Щом могат учениците да се обучават присъствено, според мен е добре паралелно да се обучават и в образователните центрове”, добави тя.