Новите мерки на МВР, свързани с противодействие на пътния травматизъм, скоро ще намалят осезаемо пътните инциденти и това ще се усети. Така прогнозира министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в понеделник. Той разпореди да бъдат изготвени 13 на брой мерки.

Днес неговият съветник Алекси Кесяков разкри подробности за част от тях.

Както е известно, като основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т.нар. „линеен подход". Полицейски патрули, чрез придвижване в транспортния поток, ще следят за поведението на участниците в движението и за нарушения от всякакъв тип.

Нова акция на КАТ. Засилват контрола по АМ "Тракия"

За щастие на джигитите в началото екипите на полицията ще бъдат обозначени, което няма да е напълно ефективно.

„Целта е ако тръгнете от тук към другия край на България, да не може да минете без да срещнете такъв контролен патрул”, обясни Кесяков пред Нова тв.

Ще се засили и контролът в населени места, в които от години има хора, които шофират без книжки или нерегистрирани превозни средства. Не само служители на КАТ ще следят за реда на пътя.

Полицаите ще трябва да познават контингента на територията, на която работят, и ще следят за безопасността на движението.

Също така ще се извършва контрол и на местата, където се паркират тежкотоварни автомобили. При потегляне ще се проверяват водачите за употреба на алкохол.

Работна група подготвя мерките за безопасност, които ще бъдат представени на Министерския съвет през септември.

Очаквайте подробности!