На Велики вторник богослуженията, които се провеждат в църквите, разказват за това как Исус е разговарял с хората в Йерусалимския храм, за неговите притчи към учениците, възкресението на мъртвите и Страшния съд, където всеки ще отговаря за своите земни грехове.

Днес си спомняме притчата за Десетте девици. Тя е свързана с древния обичай младоженците да бъдат посрещани от девойки, носещи запалени лампади. Иисус Христос е представен в притчата като жених на Църквата и според неговите пророчески думи е дошло време, когато Женихът трябвало да се отнеме от сватбарите, т. е. когато Христос трябвало да бъде хванат и предаден на мъчение. Това са дните от Страстната седмица. Затова богослужението през първите 3 дни от Страстната седмица се нарича „Последование на Жениха“.

Основна мисъл на притчата е духовното бодърствуване, което се определя от неизвестността на Второто Христово пришествие и на собствената наша смърт и необходимостта да бъдем винаги готови за посрещането на Господа и за смъртния час.

Що се отнася до ежедневието, на втория ден от Страстната седмица домакините перат, кърпят и шият. Това е ден, в който трябва да прегледате гардеробите си и да премахнете излишните предмети, които могат да бъдат дарени за благотворителност или ремонт. Дрехите, закупени на Велики вторник, ще издържат дълго време.

На този ден е обичайно да се започне планирането на великденския празник и закупуването на всички продукти за него. Да направите това преди вторник, е лоша поличба. За неделната трапеза се приготвя покривка. Тя трябва да е снежнобяла и идеално чиста. Хората вярвали, че ако покривката на великденската трапеза е мръсна, семейството ще има лош късмет през цялата година.

Във вторник са събирали билки, останали след зимата, и са приготвяли чайове и отвари от тях. Само домакините трябва да правят това; мъжете не могат да участват в това тайнство.

На този ден можете да ядете топла храна без масло.

Дъждът на този ден означава реколта от гъби. Ясното време обещаваше добра реколта от пшеница.