Повече пари са напуснали България, отколкото са влезли в нея. Това пише в свой анализ за "Труд" финансисът Димитър Чобанов. 

"Забелязват се някои негативни тенденции, които са свързани с продължаващата пандемия. Ще се спра по-подробно на текущата сметка и преките чуждестранни инвестиции, които са важни за дългосрочното икономическо развитие. 

Текущата сметка е отрицателна (163,5 млн. евро) за второ поредно тримесечие, което се дължи до голяма степен на  отрицателния търговски баланс и невъзможността на останалите показатели да го компенсират.

Преди Глобалната криза от 2009 г. текущата сметка традиционно е отрицателна. Това се дължи и на засиления процес на инвестиране, като преките чуждестранни инвестиции през този период са значително по-високи, което води и до внос на машини, съоръжения и оборудване. След Глобалната криза тази ситуация се промени, като за положителната текуща сметка допринасят средствата от европейските фондове, както и парите, които емигрантите изпращат на своите семейства", пише Чобанов.
 
Той уточнява, че салдото на услугите не успява напълно да компенсира отрицателната стойност при търговията със стоки. То е положително в размер на 538,7 млн. евро, което е влошаване спрямо първото тримесечие на 2020 г. със 198,2 млн. евро.

Износът на услуги намалява с 426,5 млн. евро (23,9%) и е в размер на 1,36 млрд. евро. Кризата с коронавируса засяга предимно сектора на услугите, където спадовете по-трудно се наваксват.

"Ограниченията пред движението на хора и в първоначалните периоди на стоки се отразяват негативно на международния транспорт и пътуванията, които са част от услугите. Транспортът (износ) спада с 49,3 млн. евро (13,4%) и достига 319,3 млн. евро. Пътуванията (износ) са статията, която съответства в голяма степен на туризма и първото тримесечие в нормални периоди се характеризира с по-високи стойности поради приходите от зимен туризъм. През първото тримесечие на 2021 г. приходите от туризъм (пътуванията) намаляват със 182,1 млн. евро, което представлява спад с 47,7%. Те са в размер на 199 млн. евро и са най-ниски за първото тримесечие на целия период 2007-2021 г. По време на Глобалната криза, независимо от несигурността, ефект с подобни мащаби през първото тримесечие на съответните години не се наблюдаваше, което е свидетелство за по-различния характер на текущата криза. За съжаление, перспективите за предстоящия летен сезон са също негативни, поради продължаващата несигурност и информацията за откази на полети и международни туроператори от дестинациите в България. Приходите от летен туризъм са значително по-високи и тяхната недостатъчна стойност за втора поредна година ще се отрази негативно на платежния баланс и на икономическото развитие. Стойностите на транспорт и пътувания са оценки и не се базират на директни счетоводни данни, като има необходимост от провеждане на ново проучване за осъвременяване на информацията, когато се нормализира ситуацията", пояснява още финансистът. 

И допълва, че вносът на услуги също намалява, но в по-малка степен – спадът е с 228,3 млн. евро (21,7%) и достига 822,9 млн. евро. Спадът в пътуванията (внос) е 80 млн. евро (32,7%) и достига 165,1 млн. евро, като тази статия показва разходите на български туристи при пътуванията им в чужбина. Спадът в разходите е по-малък от намалението на приходите, които реализираме от туризъм и влиянието върху платежния баланс е негативно. 

"Паричните преводи от емигранти представляват също оценка и не са на базата на директна счетоводна информация. За периода 2009-2021 г. през първото тримесечие най-ниска стойност е реализирана през настоящата година и е в размер на 39,7 млн. евро. Намалението е със 198 млн. евро, което е спад с 83,3%. Пандемията, загубата на работни места и несигурността водят до намаление на възможностите на емигрантите да правят подобни преводи, което се отразява негативно и на хората, които разчитат на тях. Ако погледнем източниците по страни, традиционно най-големи трансфери идват от Германия, САЩ, Испания, Великобритания, Гърция и Италия", казва още Чобанов.

"Финансовата сметка е с положително салдо в размер на 3,56 млрд. евро, което означава, че повече средства са напуснали страната, отколкото са влезли в нея. Промяната спрямо същия период на предходната година е с 4,4 млрд. евро. Най-голямо влияние оказва статията други инвестиции, която е с положително салдо от  2,23 млрд. евро и промяна спрямо миналата година в размер на 3,27 млрд. евро. Основната причина за това е, че валутата и депозитите, които български резиденти държат по сметки в чужбина, се увеличават с 2 млрд. евро, като промяната спрямо същото тримесечие на миналата година е с 3,37 млрд. евро. 

Най-голям интерес от показателите на финансовата сметка предизвикват преките чуждестранни инвестиции. Те са от голямо значение за дългосрочното развитие, тъй като са източник на обновяване на съоръжения и технологии в икономиката, както и методи и организация на бизнес процесите. В последните години преките инвестиции в България са в пъти по-ниски като дял от БВП спрямо ситуацията преди Глобалната криза. Причината основно е във влошаващата се бизнес среда в периода на предходното управление.

Влошаването се дължи на липсата на сигурност за упражняването на правата на собственост, административните пречки, които позволяват натиск и субективна намеса в икономическите процеси", казва още финансистът.

Според него преките инвестиции в България през първото тримесечие на 2021 г. са отрицателни в размер на 27,8 млн. евро, което е влошаване с 369 млн. евро спрямо същия период на предходната година. Това означава, че повече съществуващи инвестиции в страната са ликвидирани, отколкото са направени нови.

"Обикновено данните търпят ревизии в течение на годината, но тази отрицателна стойност е сигнал за липсата на инвестиционен интерес и необходимостта от реформи. Влошаване се наблюдава при дяловия капитал с 99 млн. евро и при дълговите инструменти с 413 млн. евро. Подобрение има при реинвестираната печалба със 143 млн. евро, но то не е достатъчно да компенсира спада на останалите два компонента. Грешките и пропуските са относително големи и са в размер на 1,46 млрд. евро. 

В резултат на поведението на посочените индикатори, резервните активи на БНБ намаляват с 2,034 млрд. евро, което означава, че този финансов ресурс е напуснал страната през първото тримесечие на 2021 голина", заключава Димитър Чобанов.