Цените на имотите продължават да растат като, според експерти, за последните пет години увеличението им е с до 70%. В същото време на пазара се наблюдава промяна на предпочитанията – все повече клиенти напускат апартаментите, за да се преместят в къща.

„Цените на имотите следват пазара. В момента минималната работна заплата вече е по-висока, затова цените на имотите не са се покачили повече, отколкото е инфлацията. Има тенденция на общ ръст на всички цени”, коментира имотният експерт Вера Николова.

Според експертите твърденията за балон на цените при имотите, са преувеличени. „Не може едно старо жилище да е на цена, колкото жилище от ново строителство. Клиентите вече търсят ново строителство, те знаят своите нужди и предпочитат качеството”, заяви Николова в ефира на Нова Нюз.

По нейни думи най-високи са цените на имотите в София – в кварталите „Лозенец” и „Гоце Делчев”. „Има нови райони, в които цените са по-ниски, но имотите там не отстъпват по качество. Клиентите търсят по-големи апартаменти, за собствено живеене”, допълни Николова.

„Младите хора предпочитат да плащат месечна вноска по кредит, пред това да плащат наем”, заяви имотният експерт и добави, че цените на апартаменти и къщи, нямат база за сравнение.