Проучване на възможности за разкриване на нови авиолинии до летище Пловдив ще се осъществи в рамките на Световна авиационна борса за преговори между авиокомпании и летища. Тя ще се проведе между 15 и 17 октомври в Истанбул.

На нея участие ще вземат изпълнителният директор на летище Пловдив Красимир Пешев и председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Предвидени са срещи на ръководството на пловдивския аеропорт с 28 различни авиокомпании.

„По време на такива разговори обикновено авиокомпаниите поставят въпроса за това какви стимули ще получат за разкриване на нова редовна авиолиния. За съжаление по-голямата част от общините, които членуват във Фонда за развитие на летище Пловдив, не са превели своите годишни вноски и това се превръща в хроничен проблем“, съобщиха от ръководството на Фонда. 

За тази година коректни са единствено общините Родопи, Хисаря и Чепеларе, които са внесли поетия от тях ангажимент, както и юридическите лица, които членуват във Фонда, сред които „Пампорово“ АД, Феникс фонд и Гранд хотел Пловдив. 

Традиционно подобни стимули са от ключово значение за решението на авиокомпанията да разкрие нова редовна линия до конкретна дестинация.

През месец май 2022 година след възстановяване на дейността на Фонда за развитие на летище Пловдив и  направен преглед, се установи, че приблизително 3 милиона лева са били невнесените вноски от общините за изминалия период от 8 години. С решение на Управителния съвет на Фонда от миналата година сумите са опростени. Бил е проведен разговор с кметовете, че е жизненоважно за развитието на летище Пловдив, текущите вноски да бъдат внесени. Въпреки това не всички са откликнали. 

По време на срещите на Световната авиационна борса са предвидени и разговори с други фондове за развитие на летища от Европа с цел обмяна на опит. Една от тях ще бъде с Фонда за развитие на летище Барселона, където благодарение на местните власти и бизнеса, са разкрити десетки авиолинии до различни точки на света.