Бум на измами при покупки в интернет. Сигнали от потребители, заплатили за стоки, а останали с празни ръце, заливат форумите за некоректни търговци. В други случаи – поръчаните продукти по нищо не се доближавали до получените, съобщава Нова тв. 

Дефектни и счупени мебели вместо нови столове и маса. Така приключва пазаруването за Илина Монева от Бургас. Преди дни от страница за продажби във Facebook тя харесва комплект мебели за новия си дом. Обявата я привлича с атрактивната цена от 280 лв. и затова решава да поръча. Вместо нови мебели обаче в кашоните открива наранявания по всички части на столовете и масата.

Още преди да разопакова всички кашони, търси връзка с търговеца, за да върне дефектните мебели.

"Обясних, че масата е дефектна, няма как да я вземем и бихме желали да я върнем. Казаха ми, че за тези пари – това е качеството", разказа жената.

Тогава Илина решава да не плаща наложения платеж и да върне стоката, но за да се отърве от нежеланата покупка се налага да плати солено. Първо, за самата доставка, а след това и за връщането на комплекта.

„Става въпрос за нелоялна търговска практика. Оправдание от типа „За тази цена толкова”  не могат да бъдат валидни”, каза Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Десетки такива сигнали откриваме и във форумите за некоректни търговци в социалните мрежи. Откриването на измамниците обаче е трудно. Затова и контролните органи често са с вързани ръце след измамни покупки от платформи с обяви и социалните мрежи.